Медия без
политическа реклама

"Музикаутор" се оплака на американския посланик от кината "Арена"

От 2019 г. те отказвали да заплатят отчисления за авторски права

11 Яну. 2023
Двата самостоятелни мултиплекса "Арена" бяха затворени, но веригата продължава да осъществява дейност в моловете в София и още четири големи града.
Снимка: Архив
Двата самостоятелни мултиплекса "Арена" бяха затворени, но веригата продължава да осъществява дейност в моловете в София и още четири големи града.

Организацията "Музикаутор" откри нов жанр в борбата за авторски права - кореспонденция до американския посланик. В "нарочно писмо до Н. Пр. Херо Мустафа" сдружението се оплака от нелицензираното използване на филмова музика при прожекции в кината "Арена". Проблемът датира от 2019 г. и все още е неразрешен, пише в обръщението, което е публикувано на сайта на "Музикаутор"

За този дълъг период киното отказва да заплати дължимото на авторите на музикални произведения възнаграждение, въпреки че осъществява дейност и прожектира в голям обем американска продукция, се казва още в писмото. Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров обръща внимание на посланичката, че с тези си действия "Арена" пряко ощетява имено създателите на интелектуален продукт от американската държава. "В САЩ тази ситуация е невъзможна", алармира той.

От организацията настояват, че са търсили и други пътища за разрешаване на казуса, но Министерството на културата отказвало да вземе отношение, а заведеното гражданско дело към настоящия момент е без резултат.

В края на писмото се подчертава, че "Музикаутор" се грижи за правата не само на около 3000 български автори, но и на над 2 500 000 чуждестранни творци - в това число репертоара на BMI, ASCAP и AMRA, трите най-големи американски организации.

"Арена" е най-голямата българска киноверига, която на този етап оперира 7 кинокомплекса в пет града – София, Варна, Пловдив, Плевен и Смолян, става ясно от собствения й сайт. Двата самостоятелни мултиплекса - "Арена Запад" и "Арена Младост" в столицата затвориха през 2019 г. заради необслужени кредити, но останалите - разположени в търговски центрове - продължават да функционират и да показват филми.

Херо Мустафа е посланик на САЩ в България също от 2019 г. През 2022 г. изтече тригодишният й мандат и стана ясно, че тя ще бъде заменена на поста от дипломата Кенет Мъртън. Той обаче ще пристигне у нас напролет, а засега тя продължава да изпълнява длъжността.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?