Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Музикаутор" се оплака на американския посланик от кината "Арена"

От 2019 г. те отказвали да заплатят отчисления за авторски права

11 Яну. 2023
Снимка: Архив
Двата самостоятелни мултиплекса "Арена" бяха затворени, но веригата продължава да осъществява дейност в моловете в София и още четири големи града.

Организацията "Музикаутор" откри нов жанр в борбата за авторски права - кореспонденция до американския посланик. В "нарочно писмо до Н. Пр. Херо Мустафа" сдружението се оплака от нелицензираното използване на филмова музика при прожекции в кината "Арена". Проблемът датира от 2019 г. и все още е неразрешен, пише в обръщението, което е публикувано на сайта на "Музикаутор"

За този дълъг период киното отказва да заплати дължимото на авторите на музикални произведения възнаграждение, въпреки че осъществява дейност и прожектира в голям обем американска продукция, се казва още в писмото. Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров обръща внимание на посланичката, че с тези си действия "Арена" пряко ощетява имено създателите на интелектуален продукт от американската държава. "В САЩ тази ситуация е невъзможна", алармира той.

От организацията настояват, че са търсили и други пътища за разрешаване на казуса, но Министерството на културата отказвало да вземе отношение, а заведеното гражданско дело към настоящия момент е без резултат.

В края на писмото се подчертава, че "Музикаутор" се грижи за правата не само на около 3000 български автори, но и на над 2 500 000 чуждестранни творци - в това число репертоара на BMI, ASCAP и AMRA, трите най-големи американски организации.

"Арена" е най-голямата българска киноверига, която на този етап оперира 7 кинокомплекса в пет града – София, Варна, Пловдив, Плевен и Смолян, става ясно от собствения й сайт. Двата самостоятелни мултиплекса - "Арена Запад" и "Арена Младост" в столицата затвориха през 2019 г. заради необслужени кредити, но останалите - разположени в търговски центрове - продължават да функционират и да показват филми.

Херо Мустафа е посланик на САЩ в България също от 2019 г. През 2022 г. изтече тригодишният й мандат и стана ясно, че тя ще бъде заменена на поста от дипломата Кенет Мъртън. Той обаче ще пристигне у нас напролет, а засега тя продължава да изпълнява длъжността.

Още по темата