Медия без
политическа реклама

Нов инструмент не позволява на AI да копира авторски снимки

IbisPaint

Популярното приложение за рисуване IbisPaint обяви въвеждането на нов инструмент, предназначен да помогне на художниците и дигиталните творци. Новият инструмент, наречен AI Disturbance, е създаден с цел да предотврати генерирането на изображения от изкуствен интелект (AI), базирани на техните произведения.

Новата функция прилага специален вид шум към илюстрациите, което затруднява изкуственият интелект да ги възпроизведе правилно. По този начин инструментът предлага допълнителен слой защита за авторските права на художниците.

IbisPaint е популярно приложение за рисуване от мобилни устройства и таблети, което предлага над 15 000 четки, 21 000 материала и функция за стабилизиране на щрихите и други инструменти. Когато потребителят включи функцията AI Disturbance, създаденото от него изображение изглежда по-пикселизирано и това затруднява изкуствения интелект да го интерпретира и възпроизведе.

Художниците могат да определят желаното ниво на AI Disturbance въз основа на това колко са готови да повлияят на изкуствения интелект. От IbisPaint уточняват, че колкото по-висок е интензитетът на шума, толкова по-малко създадените от него изображения приличат на оригинала.

Потребителите могат да получат достъп до инструмента AI Disturbance, като кликнат върху бутона за връщане назад и след това изберат да запазят своето произведение. В този момент получават възможност да включат AI Disturbance и да регулират интензивността му.

Още по темата