Медия без
политическа реклама

Кино "Арена" плаши "Музикаутор" със съд

В отговор на писмото за неизплатени авторски права, което организацията изпрати до Херо Мустафа

16 Яну. 2023
Снимка: Архив

Веригата киносалони "Арена" реагира на писмото, което организацията за колективно управление на авторските права изпрати до американската посланичка у нас Херо Мустафа преди седмица. В него "Музикаутор" се оплакваше, че кината ощетяват "създателите на интелектуален труд от американската държава", тъй като от 2019 г. насам не плащали отчисления за музиката в прожектираните от тях филми.

Организацията "Музикаутор" откри нов жанр в борбата за авторски права - кореспонденция до американския посланик.  В "нарочно писмо до Н. Пр. Херо Мустафа" сдружението се оплака от нелицензираното използване на филмова музика при прожекции в кината "Арена".

Кино "Арена" настоява в своята позиция, че изнесените твърдения са неверни. А също и че "Музикатор" с писмото си "злонамерено цели формиране на погрешно обществено мнение и недопустим натиск" и "пряко нанася щети на търговската репутация на Кино Арена". Веригата смята без забавяне да потърси обезщетение за това, вероятно чрез съда. 

"Кино Арена беше първата голяма верига киносалони на територията на Република България, която още през януари 2016 год. подписа с организацията за колективно управление на авторски права Музикаутор договор за разрешаване на използване на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекции", припомнят от веригата. Договорът е изтекъл в края на 2019 г. и започването на преговори за нов е било отложено от пандемията. "В хода на последвалите преговори в ситуация на тежка криза в киноиндустрията, породена от пандемията, именно МУЗИКАУТОР прояви недобросъвестно поведение, като не отразяваше коректно постигнатите договорености и се опитваше чрез натиск и като организация, заемаща господстващо положение на пазара, да определя едностранно условия", възмущават се от кината "Арена".

Според тях безуспешни са се оказали и опитите на браншовата организация на кината в България - "Асоциация на българските киносалони", да сключи браншово споразумение с "Музикаутор". През юни 2022 г. организацията се обърна и към съда, "с претенции, които изцяло оспорваме", твърдят още от Арена. Делото е на първа инстанция, като предстои развитие на производството и събиране на доказателства. Според тях "Музикаутор" правят груб опит да повлияят върху решението на съдебния състав. 

"Намираме за крайно неуместно адресирането на въпроси, свързани с гражданско-правен спор към което и да е посолство, включително американското. Компетентен да се произнесе в случая... е единствено съдът", гласи още изявлението на веригата киносалони.

"Арена" е най-голямата българска киноверига, която на този етап оперира 7 кинокомплекса в пет града – София, Варна, Пловдив, Плевен и Смолян, става ясно от собствения й сайт. Двата самостоятелни мултиплекса - "Арена Запад" и "Арена Младост" в столицата затвориха през 2019 г. заради необслужени кредити, но останалите - разположени в търговски центрове - продължават да функционират и да показват филми.

Сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" се грижи за правата у нас на около 3000 български автори, както и на над 2 500 000 чуждестранни творци - в това число репертоара на BMI, ASCAP и AMRA, трите най-големи американски организации.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата