Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще има новогодишен концерт: София обеща да плати авторските права

70% от общините в България не уреждат авторските права, съобщиха от "Музикаутор"

08 Дек. 2023
БГНЕС
Авторските права за новогодишния концерт "Сцена под звездите" на пл. "Княз Александър I" са били платени от Столична община впоследствие

Вероятността София да остане без музика за предстоящите коледни и новогодишни празници намалява, след като Столичната община (СО) е поела ангажимент да уреди авторските права на музиката за концертите. Това стана ясно от думите на изп.директор на "Музикаутор" Иван Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Димитров разясни, че СО няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката за проявите по празниците, нито пък изисква такъв от организаторите на концерти на нейната територия. И добави:

"Едно безвремие, в което всички ние живеем и което се чувства ярко в администрацията на Столична община. Тази инициатива пред катедралата "Св. Александър Невски" е без уредени авторски права (б.р. - коледния базар около храм-паметника). Не защото общината не може да си го позволи, а защото не е планувала човешкия ресурс, който да сключи договора. С нашето съобщение от вчера реално опитахме да активираме хората в Столична община да спазват закона".

Шефът на "Музикаутор" все пак обяви, че от СО са се свързали с агенцията и днес ще бъде проведена среща, на която ще бъде уреден както новогодишният концерт, така и другите коледни събития, които вече са стартирали, а също е предстоящите. "Ще имаме комплексно решение", добави той.

От думите му стана ясно, че фирмите, които организират и администрират коледните базари, също трябва да заплатят за музиката. Столична община, предоставяйки терена, е солидарна към това и трябва да изиска лиценз от организатора на събитието.

Миналата година договорът за авторските права за музиката е бил сключен със СО чак след провеждането на новогодишния концерт. "Има такава практика като изключение. В Германия би имало тишина, ако няма такъв договор, глобата у нас може да достигне 20 000", разказа още Димитров и поясни, че ако авторските права се уредят предварително и в нормалния срок, тогава не са скъпи и тарифата е балансирана. Ако обаче бъде заведено дело, тогава сумата скача.

Няколко общини в София са сключили рамкови договори, но повечето не уреждат събитията си. От "Музикаутор" призовават и общините в страната предварително да си предвидят пари за авторски права в бюджетите.

"70% от общините в България не уреждат авторските права, но ситуацията се подобрява значително", посочи той и допълни, че от "Музикаутор" са готови да предложат пакет с голяма отстъпка на всички общини.
Фирмите, които организират и администрират коледните базари, също трябва да заплатят за музиката. Столична община, предоставяйки терена, е солидарна към това и трябва да изиска лиценз от организатора на събитието, стана ясно от думите на Иван Димитров.

Още по темата