Медия без
политическа реклама

„Наследници“ и „Тед Ласо“ са големите победители на „Еми“

Зендая, Джейсън Съдейкис и Джийн Смарт триумфират за втори път с актьорски отличия

13 Септ. 2022
Джейсън Съдейкис
ЕПА/БГНЕС
Джейсън Съдейкис

Сериалите "Наследници" и "Тед Ласо" взеха водещите статуетки "Еми" на церемонията в Лос Анджелис за 74-ото издание на наградите, отличаващи най-добрите постижения в телевизионното творчество в сферата на праймтайм продукции в САЩ. Ведрият тон на посланията на звезди като Зендая, Лизо и Шерил Лий Ралф бе в контраст с мрачното настроение от повествованието на обявения за най-добър драматичен сериал "Наследници" и дори на победителя в категорията за най-добър комедиен сериал "Тед Ласо".

"Наследници" подели наградите в категориите за драматичен сериал с дръзката южнокорейска поредица "Игра на калмари". Ли Джун-дже стана първият азиатец, спечелил "Еми" за най-добър актьор в драматичен сериал. "Благодаря ти, че показа така креативно на екран проблемите, пред които всички се изправяме в живота", обърна се той към създателя на сериала Хуанг Донг-хьок, който спечели режисьорско "Еми" за драматичен сериал. На корейски език Лий благодари и на публиката в родината си и допълни зад кулисите, че очаква признанието да отвори вратите и пред други корейски актьори.

Кинта Брънсън, създател и звезда в сериала "Начално училище Абът", спечели за сценарий на комедиен сериал. Продукцията на Ей Би Си, номинирана и като най-добра комедийна поредица, е рядък светъл лъч за телевизионната компания в ерата на доминация на стрийминг платформите, коментират световните агенции. Джейсън Съдейкис спечели втори пореден трофей за превъплъщението си като американски треньор на британски футболен отбор в "Тед Ласо", а Джийн Смарт – за ролята си в "Хитрини", като също триумфира за втори път.

Създателят на "Наследници" Джеси Армстронг предизвика реакциите на публиката в залата, когато спомена новия британски крал Чарлз Трети в словото си след получаване на трофея за сериала. "Това е важна седмица за наследниците – нов крал на Обединеното кралство… Очевидно за нас са гласували малко повече хора, за да спечелим, отколкото за принц Чарлз", обърна се той към публиката.

Шерил Лий Ралф прекъсна шоуто с кратка, но вдъхновяваща песен за получаването на наградата си за най-добра актриса в поддържаща роля за "Начално училище Абът". "Аз съм застрашен вид, но не пея жертвена песен. Аз съм жена, аз съм артист и зная къде е мястото на моя глас. Тук съм, за да ви покажа как изглежда да си вярваш", насърчи присъстващите тя. Публиката аплодира Ралф на крака. Певицата Лизо също произнесе оптимистично слово при получаването на наградата за най-добър сериал за поредицата си Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls. "Когато бях малка, исках само да се видя в медиите. Някой дебел като мен, чернокож като мен, красив като мен…", каза тя. И актрисата Селма Блеър, която говори публично за заболяването си от множествена склероза и се появи с бастун на сцената, бе бурно аплодирана.

Брет Голдстийн спечели приза за най-добър актьор в поддържаща комедийна роля за "Тед Ласо", а наградите за поддържащи роли в драматичен сериал отидоха при Матю Макфайдън от "Наследници" и Джулия Гарнър от "Озарк". "Белият лотос" обра няколко трофея, включително и за най-добър мини сериал.

Митичната тв водеща Опра Уинфри връчи първата статуетка "Еми" в началото на церемонията на Майкъл Кийтън за ролята му в "Абстиненция". Уинфри и Кийтън се прегърнаха преди тя да му връчи трофея за най-добър актьор в минисериал. Аманда Сейфрид спечели трофея за най-добра актриса в мини сериал за превъплъщението си в Dropout („Отпадане“) като жената учен и ловка измамница Елизабет Холмс. Тя благодари на семейството, приятелите си и дори на кучето си Фин. 

Последвайте ни и в google news бутон