Медия без
политическа реклама

Тимъти Шаламе язди пясъчен червей в "Дюн 2"

04 Май 2023

Точно шест месеца преди премиерата на "Дюн: Част 2" в киносалоните по света и у нас бяха представени първите кадри от предстоящия филм на Дени Вилньов. От първата част през 2021 г. знаем точно какво да очакваме: величествен епос - ни повече, ни по-малко. Двеминутният трейлър отхвърля всякакъв скептицизъм относно продължението по научнофантастичната класика на Франк Хърбърт.

Филмът проследява митичното пътешествение на Пол Атреидис (Тимъти Шаламе) след заговора срещу семейството му. Той обяздва страховития пясъчен червей, сближава се с момичето от сънищата Чани (Зендая), търси отмъщение за смъртта на баща си и, в крайна сметка, повежда армия в битка срещу злото. 

Освен двамата млади актьори, познати от първата част, пред камерата се завръщат и Ребека Фъргюсън, Стелан Скарсгард, Джош Бролин, Дейв Баутиста и Хавиер Бардем. Сред дългоочакваните нови попълнения са Флорънс Пю - принцеса Ирулан, Леа Сейду като бин-джезъритката Марго Фенринг, номинираният за "Оскар" и носител на "Златен глобус" (за "Елвис") Остин Бътлър - неузнаваем като Фейд-Рота Харконен, и Кристофър Уокън в ролята на падишаха-император, който не се появява в първия рекламен видеоклип.

"Вселената на Дюн е един сложен свят, съставен от геополитически проблеми, безкрайно много екологични и технологични метафори – и всички те са абсолютно актуални в нашата реалност днес. Но в центъра на разказа е поставена връзката между Пол и Чани и тя служи за морален компас – тя е силата, която приземява разказа и го прави изключително естествен, близък до всеки човек. Всеки познава любовта", казва Шаламе.

"Дюн: Част 1" се превърна в един от най-успешните фантастични филми на съвременността, въпреки че бе пуснат по време на пандемията. Заради нея той дебютира едновременно на големите екрани и в HBO Max, като спечели 400 милиона долара (в нормална ситуация щяха да бъдат двойно повече). Спечели десет номинации "Оскар", включително за най-добър филм, като успя да осребри шест от тях. Ситуацията в киноиндустрията бе толкова тежка, че от Warner дадоха зелена светлина за продължение едва когато видяха възторжения прием на първия филм.

"Дюн: Част 2" е по екраните от 3 ноември 2023 г. 

Съновиденията на Пол Атреидски от "Дюн" стават реалност най-сетне на големия екран; също както и мечтите на малкия Дени Вилньов от Квебек, който 13-14-годишен прочел и бил завладян от романа.

 

Последвайте ни и в google news бутон