Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърция отпуска 1,5 млрд. евро за жилища за млади семейства

Атина развързва кесията, след като ЕК обяви, че спира "засиленото наблюдение" над бюджетните разходи

22 Авг. 2022
Илияна Кирилова
Цените на жилищата са недостъпни за болшинството от младите семейства в южната ни съседка.

Гърция започва изпълнението на програма за субсидиране на покупката на жилище от млади семейства, пише „Катимерини“.

Целта е да се подкрепят предимно млади двойки, безработни, но дори и студенти, които живеят далеч от мястото си. По програмата ще се подпомага изграждане на нови жилища и предоставянето им при специфични критерии и на ниска цена на държавни или общински служители или безработни. Предвижда се още и отпускане на нисколихвени или безлихвени кредити за закупуване на първо жилище или за ремонта му. Ще се дават и субсидии за наем за по-широки групи граждани.

Също така се предвижда възможност частно лице да построи имота за своя сметка, след което Държавната служба по заетостта (ΔΥΠΑ) ще получи някои от апартаментите в него срещу заплащане, за да ги предостави на бенефициентите. И накрая, със закона на ΔΥΠΑ се дава възможност да придобива недвижими имоти, както и да си сътрудничи с публични или частни фирми за изграждането на недвижими имоти за ползване от социално слаби млади семейства.

Друг инструмент, който ще бъде авангарден в новата социална жилищна политика в Гърция, се очаква да бъде наемането на апартаменти за определен период от време с възможност за закупуване от квартирантите в тях на субсидирани цени.

Освен това службата по заетостта ще може да отдава под наем имотите си, които не са предназначени за пряка жилищна помощ на бенефициентите, на финансови субекти, които имат опит в управлението на недвижимости. Целта е увеличаване на приходите в програмата, които в след това да бъдат инвестирани за изграждане на нови жилища или за субсидии.

Според министъра на труда Костис Хацидакис, програмата ще помогне за решаване на демографските проблеми в страната. По думите му една от причините много млади двойки с ниски и средни доходи в Гърция да не искат да имат деца са високите цени на жилищата. Той отчете, че вече са определени 200 парцела и над 100 сгради (някои неизползвани и някои частично усвоени), както и 100 празни магазина в работнически жилищни комплекси, които могат да се използват за изпълнение на програмата.

 

ЕК СПРЯ ЗАСИЛЕНОТО НАБЛЮДЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ НА СЪСЕДИТЕ

Европейската комисия, която контролира бюджетите на 27-те държави - членки на ЕС, заяви в сряда, че ще прекрати програмата си за "засилено наблюдение" на 20 август, като отбеляза, че "Гърция е изпълнила по-голямата част от политическите ангажименти", поети пред партньорите си от еврозоната.

Прекратяването на мониторинга от страна на ЕС върху гръцките държавни разходи след 12 години е "исторически ден", обяви в събота в специално обръщение министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от в. "Катимерини".

Гърция има печален опит в бюджетните разхищения. Една от големите кризи в еврозоната бе именно заради южната ни съседка, която бе докладвала неверни данни за преразходи, дефицити и дълг. Тогава дори се заговори, че Гърция може да напусне ЕС и се появи понятието Grexit. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?