Медия без
политическа реклама

Disney+ стъпва у нас през лятото

Стрийминг платформата ще се разшири в 42 страни от Европа и Близкия Изток

31 Яну. 2022
Филмите и сериалите от света на Marvel и Star Wars (на снимката - "Мандалорецът"), както и всички анимации на "Дисни" и "Пиксар", са в каталога на Disney+.
Disney+
Филмите и сериалите от света на Marvel и Star Wars (на снимката - "Мандалорецът"), както и всички анимации на "Дисни" и "Пиксар", са в каталога на Disney+.

България е една от 42-те държави в Европа, Близкия Изток и Северна Африка, за които Disney планира да отключи стрийминг платформата си през лятото на 2022 г.  Disney+ е домът на популярни сериали като The Mandalorian, Loki, WandaVision и предстоящия през март Moon Knight. 

В каталога на стрийминг платформата се намират всички филми и сериали, които са част от интелектуалната собственост на The Walt Disney Company и студиото 21st Century Fox - от най-известните анимации на "Дисни", през филмите на Pixar до комиксовите блокбъстъри на Marvel и всички продукции от вселената на Star Wars и др. В каталога има и по-стари хитове като "Сам вкъщи", "Карибски пирати" и множество други детски филми и сериали. 

Точната дата на премиерата на Disney+ в България все още не е обявена. Сред останалите страни, в които услугата ще стане достъпна едновременно с нас, са Албания, Босна, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Израел, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Турция и др. 

Първоначално платформата беше пусната през ноември 2019 г. в САЩ, Канада и Нидерландия, като постепенно пазарът беше разширяван и с други държави. Според данни на компанията от октомври 2021 г. Disney+ има над 118 милиона абонати по цял свят.

Те са близо двойно повече - 222 млн., за лидера в стрийминг услугите Netflix, но териториалното разширяване на Disney+ и HBO Max (която предлага каталога на "Уорнър брос" и също започна настъплението си в Европа) може да промени това съотношение.

През последното тримесечие на 2021 г. Netflix добави 8.3 млн. нови абонати, с което запазва лидерската си позиция. Въпреки главоломния успех на корейския сериал "Игра на калмари" обаче, ръстът е далеч по-малък, отколкото през 2020 г. - така че битката между стрийминг гигантите тепърва ще се ожесточава.

Осемте най-големи медийни компании в САЩ планират да похарчат поне 115 милиарда долара през следващата година за нови филми и телевизионни предавания.  Така те се стремят да укрепят позициите си на пазара на онлайн кино, който остава нерентабилен за повечето от тях.

Компаниите инвестират толкова яростно в битката за стрийминг надмощие, та остава само да се надяваме, че от новата придобивка няма да пострада показът на новите филми на "Дисни" на големия екран. В САЩ много филми на компанията през 2020 и 2021 г. бяха пуснати паралелно в киносалоните и онлайн, с отстъпването на коронавируса има и такива, които се прожектират ексклузивно първо на кино (но за далеч по-кратък период, отколкото беше т.нар. "театрален прозорец" преди пандемията). Но в третия вид - напълно лишени от разпространение в салоните в САЩ, са например продукциите на анимационния флагман "Пиксар". Тази постъпка, разбира се, се обяснява с желанието на "Дисни" да привлече повече абонати към домашната си услуга, загърбвайки иначе милиардните приходи от кината (поне такива бяха преди Covid-19).

Все още няма информация дали филмите и сериалите на Disney+ ще бъдат дублирани или субтитрирани на български. "Нетфликс" се отказа от български субтитри, след като първоначално опита да ги предлага частично и със спорно качество. В HBO Go, която ще бъде наследена от HBO Max в близко бъдеще, продукциите са субтитрирани. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Disney, стрийминг, филми, сериали

Още по темата