Медия без
политическа реклама

В Marvel вече не стават чудеса

"Капитан Марвел 2" е най-скъпият (на минута) и най-неуспешният филм на студиото

Дори триото героини няма особен ентусиазъм да спасява света.
форум филм
Дори триото героини няма особен ентусиазъм да спасява света.

Всяка минута от "Капитан Марвел 2" струва повече от два милиона долара. С освежаващо кратка продължителност от 105 минути и гаргантюански бюджет от 220 милиона, това го прави най-краткия филм във филмовата вселена на Marvel, но и един от най-скъпите. А също и най-големият провал. С 47 милиона приходи в Америка и 63 - по света, той отбелязва най-ниския боксофис старт в цялата зрелищна и поучителна история на MCU. Ехото на тази епична издънка заглъхва дори в незначителната за международния кинопазар България, където в премиерния си уикенд "Капитан Марвел 2" (с оригинално заглавие The Marvels) изостана по брой зрители зад родното предложение "Диада"...

А беше време - Marvel беше осмото чудо на Холивуд. 32 триумфални блокбъстъра, спечелили повече от 30 милиарда долара, и всичко това за по-малко от петнайсет години. Работата на студиото под шапката на гиганта Disney се превърна в златен стандарт за сериен успех. И макар поначало да бе чисто комерсиален франчайз, чиито инфантилни, шумни и зрелищни творби бяха заклеймени от ветерани като Скорсезе и Копола като "краят на киното", едва ли мнозина ще оспорят, че Кевин Файги и компания създадоха ярък собствен почерк и цял пантеон от герои, които дотогава дремеха в старите списания с комикси. Във филмите участваха някои от най-големите звезди на екрана като Робърт Дауни, Скарлет Йохансон, Глен Клоуз, Джеф Бриджис, Робърт Редфорд, Антъни Хопкинс... Но пандемията, алчността на Disney и умората на феновете от доминацията на количество над качество обърнаха нещата. Това, разбира се, е пряко свързано със схващането на киното не като артефакт, а като продукт; не като произведение на изкуството, а като "интелектуална собственост"; с желанието да бъдат продавани повече абонаменти за стрийминг и мърчандайз стоки, отколкото билети за прожекции. Но публиката не пасе трева.

И макар че през 2023 г. комиксовата вселена все още демонстрира жизнеността на част от героите си като Спайдърмен (в рисувана форма) и Пазителите на галактиката, за всички вече е ясно, че ерата на Отмъстителите и на касовите резултати от над 1 милиард долара няма да се върне. Ето това се случи и с "Капитан Марвел 2". Първият филм с участието на Бри Ларсон (с "Оскар" за позабравената нискобюджетна продукция "Стая") бе далеч от най-доброто в портфолиото на Marvel, но спечели 1.131 млрд. от билети. През 2019-а Каръл Данвърс бе първата главна героиня от нежния пол в MCU (изненадващо изпреварила "Черната вдовица") - презакъсняла, дори повтарячите от DC лансираха две години по-рано "Жената чудо".

Затова сега Disney се опитват всячески да компенсират това забавяне с расова и етническа пъстрота по списък и с екип, в който мъжете със свещ да ги търсиш. Ако "Капитан Марвел" бе режисиран от тандема Ан Боден и Райън Флак, тук на руля застава еднолично Ниа ДаКоста. Сценария тя пише редом с Меган Макдонъл и Елиса Карасик, музиката е на Лора Карпман и дори се учудвам, че операторът се казва Шон Бобит (не блясва по никакъв начин).

Бри Ларсон се завръща като космическата героиня с амнезия, но този път тя има свой женски тим, с който ще се бори срещу злодейката - също жена, то се знай. Той включва тийнейджърката Камала Хан/Мис Марвел - първата супергероиня-мюсюлманка в комиксовия пантеон, и Моника Рамбо (чернокожа), която нарича Капитан Марвел "Леля Каръл". И двете героини са познати от сериали на Marvel, излъчвани по Disney+ - "Мис Марвел" има свой собствен, а Рамбо се появи в "Уандавижън". Това наслагване на теми, сюжети и персонажи също е част от проблема - дори най-заклетите фенове вече нямат търпение и желание да следят всички разклонения. Многотията стана неудържима след старта на стрийминг платформата през 2019 г. - оттогава студиото е пуснало девет тв сериала (с по 6 до 9 епизода всеки), без да броим стандартните три или четири филма на голям екран годишно (като изключим ковидната 2020). 

Но дори ако се абстрахираме от нея, "Капитан Марвел 2" просто е слаб филм. Да, той е кратък, той е динамичен и пакистанската канадка Иман Велани е много сладка и жизнерадостна в ролята на Камала. Но освен това е чудовищно вторичен и посредствен. Дори дигитално подмладеният Самюел Джаксън, във вечната роля на Ник Фюри, не може да го извади от пропастта. Химията между трите героини е несъществуваща; компютърните ефекти са смайващо нескопосани за цената, която е платена за тях; сред поредица пренаписвания и презаснемания структурно филмът е пълен хаос. Има дигитално генерирани котки, които спасяват света, има твърде много песни за комиксов филм (добре, това е "Дисни" все пак), има досадна повтаряемост и залагане на сигурно. Не трябваше ли точно супергеройският жанр да е лудешки пъстър, чудат и изобретателен? Е, някъде по трасето се е превърнал в блудкав шаблон, основан на компромиси и корпоративни отчети. Или както се казва в един виц: този филм трябваше да е имейл. Или най-много среща по Zoom.

Излитаме по-високо, по-далече, по-бързо с Капитан Марвел 2 на 10 ноември само в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX.

 

Последвайте ни и в google news бутон