Медия без
политическа реклама

Сценаристи: БНТ саботира износа на сериалите ни

В писмо до СЕМ те твърдят, че договори за международно излъчване на "Денят на бащата" и "Войната на буквите" са били осуетени

27 Септ. 2023
БНТ
Псевдоисторическият "Войната на буквите", създаден по роман на Людмила Филипова, имаше доста спорен прием у нас.

Българската национална телевизия отказва да сключи договори за разпространение на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите" в чужбина. Това твърдят сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов в писмо, изпратено до Съвета за електронни медии (СЕМ).

По думите им на 19 март 2021 г. обществената телевизия е отказала да подпише договор за разпространение с компанията Goquest Media за "Денят на бащата" "след месеци на кореспонденция и преговори и след постигане на взаимно съгласие по условията на сделката". Сценаристите посочват, че сериалът е получил „Първа категория“ от БНТ за художествените си качества и е бил в официалната селекция на форумите Série Series Fontainebleau и Venice International Film Festival – Gap Financing Market.

"Този изненадващ отказ лиши не само БНТ от приходи, но ощети авторите и актьорите, тъй като сериалът никога след това не получи международно разпространение. Щетите се измерват не само в пропуснатите финансови ползи, но и в лишаване от възможност за международно творческо развитие на целия екип", коментират авторите в писмото. Те допълват, че след излъчването на сериала през 2019 г. от студията за телевизионни филми "Екран" са се обърнали към тях с предложение за евентуално написване на втори сезон на проекта. "Междувременно обаче в длъжност встъпи нов генерален директор на телевизията, в чийто мандат се случиха всичките откази за международно представяне на въпросните проекти и втори сезон така и не беше реализиран", разказват Маркова, Кертова и Иванов.

Според тях идентичен е случаят с продукцията "Войната на буквите". Сценаристите посочват, че сериалът е получил предложение за разпространение от Film Bridge International, която е продуцирала и разпространявала едни от последните филми на Антъни Хопкинс, Ал Пачино, Браян Кокс, Клаес Банг. "БНТ отказва да подпише договор без никакви аргументи", коментират авторите на писмото.

Те твърдят още, че през месец юли тази година обществената телевизия е възпрепятствала участието на "Войната на буквите" на фестивала за телевизионни сериали в Берлин. 

"Бихме искали да изразим нашите дълбоки съмнения за целенасочен саботаж или немарливост при управлението на проектите от обществената телевизия. И в двата случая БНТ е загубила и престиж, и финанси, да не говорим за пропуснатите материални и нематериални ползи за творците и актьорите. Това не просто блокира творческото развитие на десетки автори и артисти, но и развитието на цялата индустрия и считаме, че обществото трябва да получи отговори", пишат сценаристите. "В гилдията се разпространяват различни хипотези, повдигащи съмнения за това, че конкретни продуценти и автори са спъвани за сметка на други", казват те и допълват, че изпълнителните продуценти на двата проекта разполагат с цялата кореспонденция, водена между БНТ, фирмите разпространители и фестивалната администрация.  

Маркова, Кертова и Иванов приканват медийния регулатор СЕМ да организира публично изслушване или дискусия с ръководството на БНТ по отношение на българското телевизионно филмопроизводство, финансирано от обществената медия, и разпространението на българския културен продукт в чужбина.

Писмото на сценаристите бе дискутирано по време на заседанието на СЕМ вчера, когато членовете на медийния регулатор подложиха на гласуване отчета на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за периода от януари до юли тази година.

"За мен е по-добре да се свържем с  големите платформи, отколкото с посредници. И това е принципът, по който работим като цяло", коментира Емил Кошлуков пред СЕМ. Той съобщи, че се водят преговори с HBO за излъчването на няколко сериала, сред които "Войната на буквите", "Вина", "Порталът", "Под прикритие", "Денят на бащата". 

Отговорът, че се преговаря с HBO, е "несъстоятелен", смята Теодора Маркова. "Това не е световно разпространение. Може би става дума за качването на сериалите в платформата за България, в най-добрия случай за Балканите", коментира тя. Според нея сериалът "Денят на бащата" вече няма шанс за световно разпространение, тъй като са минали четири години от неговото излъчване.

"Обяснението, че БНТ подбира фестивалите спрямо таксата е също нерелевантно, тъй като таксата е платена от изпълнителния продуцент и участието на фестивала по никакъв начин не е предполагал разход от страна на БНТ", казват още сценаристите.

Още по темата