Медия без
политическа реклама

Кацането на Луната и "Бийтълс" са сред 75-те топ момента на телевизията

13 Яну. 2024
Излъчването на кацането на Луната от "Аполо 11" е определена като най-значимо събитие в историята на телевизията.
NASA
Излъчването на кацането на Луната от "Аполо 11" е определена като най-значимо събитие в историята на телевизията.

Кацането на Луната, първата поява на "Бийтълс" по американската телевизия, речта "Имам една мечта" на Мартин Лутър Кинг и отразяването на атентатите от 11 септември са сред 75-те най-значими моменти в телевизията, класирани от Академията за телевизионни изкуства и науки преди 75-ото издание на наградите "Еми", съобщава АП.

Членовете на академията в сътрудничество с учени са подбрали осем десетилетия телевизионна история и са гласували за списъка, който беше оповестен днес. Начело съставителите на класацията поставят първото кацане на "Аполо 11" на Луната през 1969 г. и изявлението на астронавта Нийл Армстронг за направения "огромен скок за човечеството".

Непосредствено след него в челната тройка са медийното отразяване на атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. и участието на "Бийтълс" в "Шоуто на Ед Съливан" през февруари 1964 г. 

The Beatles performing “I Want To Hold Your Hand Live On The Ed Sullivan Show 2/9/64.”‘I Want to Hold Your Hand’ was the first Beatles’ record to top both th...

Речта "Имам една мечта" на Кинг, произнесена през 1963 г., е поставена на шесто място. Тазгодишното връчване на наградите "Еми", отложено с четири месеца заради стачките на холивудските актьори и сценаристи, се провежда в Деня в памет на Мартин Лутър Кинг.

Макар че в челото на списъка преобладават новинарските събития, в него се появяват и много художествени моменти - класически телевизионни драми, комедии и специални предавания. Сред тях са финалните епизоди на хитови поредици като "Военнополева болница", "Семейство Сопрано" и "Улица Сезам". В класацията е включена и сцена от сериала "Последните оцелели" (The Last of Us), който е сред тазгодишните номинанти за награди "Еми".  

Сред класираните значими телевизионни моменти са също епизодът на "Шоуто на Елън де Дженерис", в който водещата разкрива хомосексуалната си ориентация (осмо място), дебютът на видеоклипа Thriller на Майкъл Джексън (48-о място) и изпълнението на американския химн от Уитни Хюстън на Супербоул (65-о място).

Наградите "Еми", считани за телевизионния еквивалент на "Оскарите", ще бъдат раздадени за 75-и път в театър "Пийкок" в Лос Анджелис на 15 януари, понеделник.

Последвайте ни и в google news бутон