Медия без
политическа реклама

Песента и филмът Let It Be заживяват нов живот

На екрана на Disney+

10 Май 2024
"Бийтълс" в последния си концерт на покрива на Apple Corps.
"Бийтълс" в последния си концерт на покрива на Apple Corps.

Документалният филм за "Бийтълс" Let It Be от 1970 година се завръща на екран в ново, дигитално качество, на платформата Disney+. Той е заснет през януари 1969 г. от режисьора Майкъл Линдзи-Хог и показва напрежението между Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар, което ги кара да поемат по различни пътища и да сложат край на най-легендарната група в историята на рока. 

Повторната премиера, 55 години по-късно, ще бъде съпроводена и от нова версия на клипа към песента Let It Be. Днес точно в 16 часа в интернет се появи видеото, което пренася зрителите на репетициите и в студиото. Тогава към "Бийтълс" - в състав сър Пол Маккартни, Ринго Стар и покойните Джон Ленън и Джордж Харисън, се присъединява композиторът Били Престън, с когото те създават и записват последния си албум Let It Be, отличен с наградата "Грами". Шоуто на покрива на Apple Corps през януари 1969 г. е и последната им изява на живо като група.

Watch the new official music video for The Beatles’ “Let It Be”, filmed on the day after the January 30th rooftop concert. The footage has been meticulously ...

Филмът Let It Be e възстановен от оригиналните негативи с дигитално ремастериран звук. Apple Corps се обръща към Park Road Post Production на Питър Джаксън, за да "се потопи в щателна реставрация на филма от оригиналния 16-милиметров негатив" и използва същата технология, използвана в поредицата му за ливърпулската четворка Get Back. 

Линдзи-Хог коментира: "Let It Be беше готов през октомври/ноември 1969 г., но излезе едва през април 1970 г. Един месец преди издаването му групата официално се разпада". В документалната продукция се усеща надвисналата раздяла. Той излиза на екран месец след нея и се превръща в "своеобразен послеслов за края на кариерата им".

"Те не харесваха Let It Be, защото мисля, че им напомняше за всичките им проблеми", казва пред АФП и Джонатан Клайд от Apple Corps - звукозаписната компания, създадена от самите "Бийтълс" през 1968 г. "Джон се беше запознал с Йоко Оно и вървеше по свой път, Пол правеше това, което искаше, а Ринго беше започнал да създава филми. Джордж не успява да запише много песни, защото Джон и Пол са толкова брилянтни и плодотворни", добавя той.

Сега, след повече от половин век филмът може да се разглежда по-обективно и е ценен запис на творческия процес на "Бийтълс". "Всички знаем, че те са гении, които създадоха тази невероятна музика година след година, но в същото време зад всичко това се крие упорит труд", допълва Клайд.

See The Beatles like never before.Let it Be, fully restored for the first time, is streaming May 8 only on @DisneyPlus.

ЛЕБЕДОВА ПЕСЕН

През ноември 2023 г., отново с помощта на Питър Джаксън и съвременните технологии, излезе т. нар. "последна" песен на "Бийтълс" Now and Then. Парчето е с вокал и акомпанимент на пиано на Джон Ленън, извлечени от оригиналния запис. След смъртта му Йоко Оно предоставя записа на останалите музиканти от "Бийтълс". През 90-те Харисън, Маккартни и Ринго Стар записват нови части и грубо довършват Now And Then. Групата обаче не издава песента заради проблеми с извличането на вокалите и пианото на Ленън поради ограничената технология по онова време. Днес това става възможно благодарение на изкуствения интелект. 

Феновете на легендарната британска група "Бийтълс" дочакаха да излезе така наречената "последна песен" на бандата, която бе пусната на 2 ноември в 14. ч. лондонско (гринуичко) време (16. ч. българско) и е достъпна в стрийминг платформите.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

У нас през 1990 г., веднага след промените, а и по-късно, Let It Be звучи в ефира на БНТ и БНР и се превръща в символ на протест срещу цензурата. Първоначалната идея е на Асен Агов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Let It Be, "Бийтълс"

Още по темата