Медия без
политическа реклама

Сам Мендес ще снима не един, а 4 филма за "Бийтълс"

Очаква се те да излязат на големия екран през 2027 г. по радикално нов начин

21 Февр. 2024
"Бийтълс" не съществуват като група от 54 години, но все още продължават да палят въображението.
"Бийтълс" не съществуват като група от 54 години, но все още продължават да палят въображението.

"Бийтълс" ще бъдат почетени с широкоекранни биографии, и то не в една продукция, а с филм за всеки от "удивителната четворка". Те ще бъдат под режисурата на носителя на "Оскар" Сам Мендес. Той е автор на филмите "Американски прелести", "Път към отмъщение", "Пътят на промените", "1917", както и на два от поредицата за Джеймс Бонд - "Скайфол" и "Спектър". 

За пръв път групата дава пълни права върху живота и музиката си за филмов проект. Sony Pictures обяви сделка, която може да омаловажи всички музикални биографии, заснемани досега, върху историите и живота на Пол Маккартни, Джон Ленън, Джордж Харисън и Ринго Стар в четири отделни филма, уточнява БТА. Тепърва предстои да бъдат избрани актьорите, които ще се превъплътят в легендите на попмузиката и техните близки.

Продукциите, замислени от Мендес, се очаква да излязат на голям екран по нов начин, с възможност да бъдат прожектирани успоредно или да се показват последователно в киносалоните. Точните планове ще бъдат обявени по-късно. Целта на Sony е филмите да имат премиери през 2027 г.

Двамата живи членове на ливърпулската четворка - Пол Маккартни и Ринго Стар, и семействата на Джон Ленън и на Джордж Харисън са подписали споразумението за проекта чрез Apple Corps. Ltd, която представлява групата. Sony Music Publishing пък контролира правата за повечето от песните на "Бийтълс".

"За мен е чест да разкажа историята на най-великата рок група на всички времена и съм развълнуван да отправя предизвикателство към начина, по който се правят филми", каза Мендес в изявление. Всяка от биографиите ще бъде разказана през погледа на един от четиримата.

Най-известните участия на "Бийтълс" в киното са в първите години на групата. Между 1964 г. и 1970 г. групата участва в пет филма с имена на техни шлагери, сред които "Нощ след тежък ден" (1964), "Помощ!" (1965) и анимацията "Жълтата подводница" (1968). Музикантите и групата са обект и на множество документални филми, най-скорошният от които е осемчасовият The Beatles: Get Back на Питър Джаксън, също лауреат на "Оскари", от 2021 г. 

През 2023 г. групата се събра отново, за да довърши с помощта на изкуствен интелект и издаде песента Now and Then, оставена от Джон Ленън на етап демозапис. Записът се осъществи с помощта на технологията, използвана от Джаксън в Get Back, и представи и музикално видео на новозеландския режисьор.

Опитите за драматизация по историята на "Бийтълс" са спорадични и не така въздействащи. Биографичният The Birth of the Beatles от 1979 г., когато Джон Ленън е още жив, бе заснет с участието на първия барабанист на "Бийтълс" Пийт Бест като съветник.  Независимият Backbeat от 1994 г. е хроника на отношенията на Ленън със Стюарт Сътклиф, преди групата да стане прочута. В Nowhere Boy (2009 г.) Арън Тейлър-Джонсън играе ролята на тийнейджъра Джон Ленън. През последното десетилетие музикалните биографии се превърнаха в добър бизнес. Хитове като "Бохемска рапсодия", "Рокетмен" и "Елвис" карат висшите мениджъри в Холивуд да търсят следващия "джубокс блокбастър".

Широкоекранните киносъбития днес трябва да са "културно сеизмични", заяви главният изпълнителен директор на Sony Pictures' Motion Picture Group Том Ротман. Дръзката, широкомащабна идея на Сам е дори отвъд това, каза той. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

"Бийтълс", Сам Мендес

Още по темата