Медия без
политическа реклама

Единствената картина на „Бийтълс“ се продаде за $ 1,7 млн.

Джон, Пол, Джордж и Ринго я рисуват между концертите от турнето си в Япония през 1966-а

05 Февр. 2024
Картината с условно наименование "Образи на жена" и подписите на четиримата музиканти.
Christie's.
Картината с условно наименование "Образи на жена" и подписите на четиримата музиканти.

Единствената известна картина, нарисувана съвместно от членовете на легендарната рокгрупа Beatles, беше продадена на търг за 1,7 милиона долара, съобщи японският ежедневник Yomiuri. Безименното произведение в стила на абстракционизма, познато под заглавието „Образи на жена“, е било създадено от Джон Ленън, Пол Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън през лятото на 1966 г. на японска хартия уаши в паузите между концертите им в Токио в тамошния хотел „Хилтън“. Първоначалната оценка на аукционната къща Christie’s за творбата е възлизала на 400-600 хиляди долара.

Организаторите на търга определят психеделичните „Образи на жена“ като „единственото известно значимо произведение на изкуството, създадено от четиримата членове на „Бийтълс“ в годините на съвместния им живот“.

…Когато музикантите се приземяват на токийското летище „Ханеда“ на 29 юни 1966-а, барабанистът Ринго Стар коментира: „Никога не съм виждал толкова много хора да ни пазят“. Японският фотограф Шимпей Асай, получил ексклузивен достъп до британската група по време на пътуването им, си спомня: „Нещата бяха толкова напрегнати, че през цялото време се чувствах като военен кореспондент“. Охраната е подтискаща. Смъртни заплахи, отправени по-рано от японски националисти, смятащи Fab Four за емблеми на инвазивната западна култура, водят до това, че групата се оказва затворена в пищния президентски апартамент в хотел „Хилтън“ за почти цялото петдневно турне в Токио, припомня Би Би Си. Сред множеството подаръци, доставени в покоите им, са и художествени материали с най-високо качество, включително дървени четки, акварели и маслени бои. За да убият времето, членовете на групата слагат лист фина японска хартия за рисуване на масата, поставят керамична лампа в центъра му и се заемат да създадат образи на Жената (Images of a Woman), останала в историята като единствената картина на „Бийтълс“.

„Те спираха да рисуват, отиваха да изнесат концерт и след това пак се връщаха към картината. Никога не съм ги виждал по-спокойни или по-доволни, отколкото в тези моменти“, разказва фотогафът Робърт Уитакър, присъединил се към турнето и увековечил в серия от кадри създаването на творбата.  

Картината с размери 54,6 х 78,8 см включва подписите на четиримата, драснати в кръглото пространство, където някога е седяла лампата. Когато музикантите се освобождават от затвора на президентския апартамент в Токио и се отправят към Филипините за следващия етап от турнето, завършеното произведение е дарено на фенклуба на „Бийтълс“ в Япония, като по-късно преминава в ръцете на колекционери. „Манията по „Бийтълс“ продължава на пазара, виждаме това десетилетие след десетилетие“, казва Кейси Роджърс, ръководителка на продажбите и старши вицепрезидент на Christie's. Тя твърди, че ароматът на тютюна „Вирджиния“, който музикантите са пушели, докато са рисували, все още се усещал в мириса на боите.

И четиримата от „Бийтълс“ имат интерес към изкуството. Ленън е посещавал арт колеж и е бил компулсивен рисувач, докато Маккартни е бил запален фотограф. По-късно Ринго Стар и Пол Маккартни превръщат рисуването във важна част от свободното си време, като често събират пари за благотворителност от продажбата на своите произведения. Джордж Харисън пък дори лично декорира външната страна на дома си в Съри.

През ноември миналата година излезе последната песен на митичната ливърпулска четворка. Композицията Now and Then, записана с участието на Джон Ленън и възстановена наскоро с помощта на най-модерни технологии, официално се смята за финална в историята на групата. Списание Rolling Stone поставя Beatles на първо място в класацията на най-великите изпълнители на всички времена.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата