Медия без
политическа реклама

Картина на Вешин донесе 40 000 евро на търг в София

Пролетният аукцион на Artmark предложи над 100 картини от български художници и донесе почти 600 хил. лева

03 Апр. 2024
Artmark
"Разходка с шейната" на Ярослав Вешин бе пикът на търга с цена от 40 хиляди евро.

Близо 100 картини, основно от български класици като Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Елисавета Консулова-Вазова, Иван Мърквичка, бяха продадени на Пролетния търг на аукционна къща "Артмарк". Също както и първият, организиран през декември от румънско-нидерландската компания, той предизвика голям интерес. Започнал в 19 ч. снощи в столичния хотел "Хаят", търгът привлече 150 души в залата, 25-ма наддаващи по телефона и 52-ма онлайн участници. Той беше наблюдаван и онлайн чрез платформата Artmark Live от още 210 души – от България, но и от Канада, САЩ, Италия, Франция, Румъния и Германия.

104 лота - забележителна селекция от българска живопис и скулптура, обхващаща повече от 100 години художествено творчество, се състезаваха за вниманието на колекционерите, като много от тях надхвърлиха предварително обявената цена. Най-скъпо се продаде "Разходка с шейната" на чеха Ярослав Вешин, рисувана след 1895 г. - за 40 хиляди евро при оценка 25-45 хиляди. Втората по цена - "Розовата роза (Момиче от село Герман)", създадена през 1940 г. от Васил Стоилов, обаче надхвърли прогнозната си оценка няколко пъти. При първоначално очаквана стойност между 5 и 8 хиляди евро, тя бе купена за 24 000 - също колкото и по-високо оценената "Жътвар" на Владимир Димитров-Майстора (1930-те).

Други две творби на Васил Стоилов - "Разходка с шейна в Сибир" и "След бурята", донесоха много по-малко от "Розовата роза", но и те надскочиха значително прогнозната си стойност, продавайки се съответно за 3500 и 4000 евро. Над два пъти надмина очакванията "Овощна градина в Прованс" на модерниста Давид Перец, рисувана през 50-те години на XX век. За нея бяха платени 10 хиляди евро при очаквани 3500-5500.

"Момиче с кукла" (1946) на Елисавета Консулова-Вазова е купена за 11 хиляди при прогноза 4-6 хил. евро. Консулова остава начело на трансакциите за жени-художнички, подобрявайки собственото си постижение: на Зимния търг на Artmark нейната "Ваза с нарциси" достигна тръжна цена от 20 хил. лева (10 000 евро). "Голо тяло" на Лиляна Русева от 70-те донесе 5500 евро на снощния търг.

"Жена от Боженци (Рада Андреева)" на Иван Мърквичка, оценена между 6-9000 евро, бе купена за 11 хиляди. За друга, безименна "Жена от Боженци", рисувана от българския художник с чешки корени пак в края на XIX век, прогнозната стойност е била между 7 и 12 хиляди евро, а е изтъргувана за 8000. Една от картините Мърквичка все пак остана без купувач: "Българка в народна носия" остава за продан и след аукциона срещу солидните 14 500 евро. 

Изтъргувани бяха и творби на Светлин Русев, Генко Генков, Борис Денев, Васка Емануилова, Жул Паскин, Димитър Казаков-Нерон, Михалис Гарудис и др., някои от тях на съвсем достъпни цени от 250-500 евро. Сред лотовете имаше и малка скица на Кристо - Over the River, купена за 1200 евро - четири пъти над началната цена.

Непродадени останаха само няколко картини, сред които "Посттоталитарен анархизъм", рисувана от Любен Зидаров през 90-те, "Кипариси в бяло" на Светлин Русев, "Сватбен ритуал" на Стоян Венев. Общите продажби от търга доближиха 600 хиляди лева (300 000 евро).

Artmark стъпи на българския пазар на изкуство през май 2022 г. Намеренията на румънско-нидерландската компания, основана през 2007 г. с нидерландски и австрийски капитал, са да допринесе към модерното и прозрачно организиране на арт търгове в България. Тя управлява няколко аукционни къщи за изящно изкуство, както и постоянни и временни арт павилиони и компания за арт логистични услуги в Букурещ, Клуж, Яш, Констанца, София и Загреб, а през следващите години планира разрастване в балтийските държави и Гърция. До момента компанията е организирала над 500 търга, като този е вторият проведен у нас.

Държавен подарък от външния министър на България към този на Румъния, жизнерадостната картина „Ще вали ли?

Пазарът на изкуство в България има потенциал и има накъде да се развива, споделя заместник-директорът на галерията и аукционната къща "Артмарк" у нас Александра Мицева пред БТА. Търговете се провеждат по принцип през пролетта и есента, като в Румъния те са от 4 до 16 на месец. Миналата година освен в София е открита галерия и аукционна къща на "Артмарк" и в Загреб, където вече подготвят трети търг. Такъв се планира и в София за края на юни. 

"В търговете поставяме минимална и максимална оценка на произведение на изкуството спрямо публичните трансакции на даден автор и период. Това дава възможност на колекционерите и любителите да придобият представа каква е стойността му в даден момент. Цената на автора се създава чрез наддаването и в него участниците виждат кой има интерес", каза Мицева и допълни, че това е разликата с продажбата в галерии, където колекционерът вижда определена цена и преценява дали може да си я позволи. 

В "Артмарк" работят с експерти, които преценяват автентичността на творбите, идентификацията им в съответен период, значимостта им в творчеството на автора, поставянето им в общата история на изкуството. В повечето случаи аукционната къща взема на консигнация произведенията от колекционери, наследници или галерии. В търговете могат да участват и държавни културни институти и те се ползват с предимство при наддаването, уточни специалистката. 

Още по темата