Медия без
политическа реклама

102 шедьовъра от български художници ще бъдат предложени на търг

Сред тях са творби на Златю Бояджиев, Ярослав Вешин и царския портретист Никола Михайлов

09 Дек. 2023
"Малкото момиче с розовата рокля" на Никола Михайлов е с начална цена 10 000 евро
BGNES/EPA
"Малкото момиче с розовата рокля" на Никола Михайлов е с начална цена 10 000 евро

Държавен подарък от външния министър на България към този на Румъния, жизнерадостната картина „Ще вали ли?“ на Ярослав Вешин, и шедьовърът на царския портретист Никола Михайлов - „Малкото момиче с розовата рокля“, са част от 102-те произведения на прогнозна стойност от 200 000 евро, които ще бъдат представени за първи път на търг в хотел "Балкан" на 11-ти декември, предаде  БГНЕС.

„Много сме щастливи за първи път да предложим на българската публика 102 произведения от български автори от края на 19-ти до края на 20-ти век, т.нар. стари майстори и поствоенни художници, които ще бъдат предложени на наддаване в понеделник", казва Александра Мицева, заместник-управител на Artmark, къща Ватев. Тя разказа историята на някои от шедьоврите.

„Част от аукциона е картина от Златю Бояджиев, която за първи път се показва на българския пазар. Тя е държавен подарък от външния министър на България през 70-те години Петър Младенов, към външния министър на Румъния за встъпването му в длъжност“, обясни Александра Мицева и уточни, че тази картина представя Златю Бояджиев от 1972 г. от неговия втори период, когато вече рисува с лява ръка, и е изключително ценна находка. „Картините на художника през двете половини на творчеството му, когато рисува с дясна и лява ръка, са много различни едни от други. Във втория период има експресия, една закачка и една освободеност, която създава това живо усещане, докато в първия му период той е повлиян много от северния ренесанс“, казва заместник-управителят на Artmark, къща "Ватев".

Картината „Ще вали ли?“ на Ярослав Вешин също ще бъде предложена на търга в понеделник. „Това е работа от словашкия му период, който е около 1890-1895 г., когато той пребивава в Словакия, и е изключително вдъхновен от словашкия бит, култура, жизнерадостност, от техния начин на живот, който е много различен от града, в който той израства и живее - Прага. И това всъщност е картина, малко преди той да дойде в България през 1897г. и да стане преподавател в рисувалното училище“, обясни Мицева, след което уточни, че на търга картината ще започне с наддаване от 9 000 евро.

Накрая, но не и на последно място е шедьовърът на царския художник Никола Михайлов „Малкото момиче с розовата рокля“. "Едни от най-добрите портрети на цар Фердинанд, на ар Борис III са именно от Никола Михайлов. След 1918 г. той заминава за Германия, там живее, и става един от най-известните портретисти на аристократичните фамилии“, каза Александра Мицева и уточни, че малкото момиче от известната картина най-вероятно също е член на заможно семейство. „Изключително нежен и интересен е портрета, защото ние виждаме Михайлов в една друга посока“, коментира тя, след което уточни, че „Малкото момиче с розовата рокля“ ще бъде с начална цена 10 000 евро. „Това е една от звездите на аукциона ни“, подчерта Александра Мицева.

Днес и утре от 10:00-20:00 ч. столичани могат да посетят галерия Artmark и да видят картините.

Ключови думи:

български автори, търг

Още по темата