Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разкриха първото заглавие на „Бохемска рапсодия“ на Queen

Ръкописи на Фреди Меркюри с текстове за песни може да се продадат за $ 1,5 милиона на търг в Ню Йорк

03 Юни 2023
Shutterstock и Sotheby's
Ръкописите разкриват как е протичал творческият процес при легендарния Фреди Меркюри.

Най-големият хит на британската рокгрупа Queen – песента „Бохемска рапсодия“ (Bohemian Rhapsody), първоначално се е наричал „Монголска рапсодия“ (Mongolian rhapsody), съобщи Sky News.

Зачеркнатата и коригирана версия на заглавието може да се види в черновите на лидера на музикалната група Фреди Меркюри, които бяха предложени на търг от аукционната къща Sotheby's. Текстът е нахвърлян с молив върху бланката на вече несъществуващата британска авиокомпания British Midland. На листа е отпечатан календара за 1974 г.

Някои редове от текста на песента впоследствие също са били сменени. Така например фразата Mama, just killed a man („Мамо, току-що убих човек“) липсва в черновата. Вместо това в нея са били написани думите, че лирическият герой отива на война, която е започнала: There’s a war began/I’ve got to leave tonight/I’ve got to stand and fight („Започна война/трябва да си тръгна тази вечер/трябва да стоя и да се бия“).

15-те страници със записки на текстове на песни, написани от Фреди Меркюри, се очаква да бъдат изтъргувани за близо 1,2 милиона лири стерлинги (1,5 милиона долара). Те са от тайник с вещи на легендарния певец, които ще бъдат изложени в Sotheby's в Ню Йорк до следващия четвъртък, преди да бъдат предложени на аукцион през септември. Те са били съхранявани в лондонския дом на Меркюри – Garden Lodge.

Д-р Габриел Хийтън, специалист по книги и ръкописи на Sotheby's, заявява: „Ранни чернови като тези лесно се губят или изхвърлят, така че рядкото оцеляване на въпросните ръкописи ни дава завладяващи прозрения за това как са разработени и сглобени неговите песни, както и напомнят за тяхната музикална сложност и изтънченост. Разкритията в тези страници включват обширното преработване, което е било част от процеса на написване на песните му, и неговото изключително детайлно внимание към планирането на вокалните хармонии, които са отличителна черта на звученето на Queen“.

През 1975 г. Bohemian Rhapsody става водещ сингъл от четвъртия албум на Queen – „Една нощ в операта“, и се превръща в третата най-продавана песен във Великобритания за всички времена. Говорейки за композицията, приживе Фреди Меркюри я определя като „силна песен“: „Това беше наистина, когато вулканът Queen изригна, когато изведнъж просто избухна!... Стигнах толкова далеч, колкото ограниченият ми капацитет можеше да ме отведе. Всъщност Rhapsody беше доста огромна задача…за щастие стана голям хит“.

Тефтер с петна от кафе, оставени от Меркюри, за който се смята, че е най-ранната му сбирка от текстове, датиращи от периода преди Queen да се заявят като група, има приблизителна продажна цена 180 000 лири.

Селекцията за аукциона през септември включва още сценични костюми и мебели. Сатененият костюм в цвят слонова кост, създаден за Фреди от дизайнерката Зандра Роудс за видеоклипа на Bohemian Rhapsody, се оценява на близо 70 000 паунда.

През октомври Queen пуснаха неиздаваната досега композиция Face It Alone („Посрещни го сам“), създадена през 1988 г. Тя е записана с участието на вокалиста Фреди Меркюри, докато групата е работила върху албума The Miracle, който излиза през 1989 г., но е влязла в него.

Още по темата