Медия без
политическа реклама

"Сони" купува каталога на Queen за над 1 млрд. долара

Това е рекордна сделка за авторски права в музикалния свят

20 Юни 2024
"Куийн" в добрите времена.
"Куийн" в добрите времена.

Каталогът на британската рок група Queen е на път да смени собственика си срещу рекордна за музикалния свят сума - "Сони мюзик" придобива правата върху музиката на групата, съобщиха Variety и TMZ. Сделката, оценена на около 1,27 милиарда долара, включва авторските права върху записите на "Куийн" на териториите на САЩ и Канада, както и сделка за разпространение извън САЩ и Канада.

"Сони мюзик" купува правата, които преди това са принадлежали на "Дисни". Разпространението на музиката на "Куийн" в момента се управлява от Universal, но договорът изтича до няколко години и след това "Сони" ще поеме управлението.

Договорът не включва приходите от изпълнения на живо. Основателите на групата Брайън Мей и Роджър Тейлър държат този ресор и все още правят концертни турнета с Адам Ламбърт, който замести починалия вокалист Фреди Меркюри. Басистът Джон Дийкън се оттегли, защото смята, че това не е истинският "Куийн". 

Sony Music е победила при наддаване на търг анонимен кандидат, който според информацията не е искал да предложи повече от 900 млн. долара. Музикалният каталог на "Куийн" е изключително ценен - в него влизат десетки незабравими хитове като Bohemian Rhapsody, Another One Bites the Dust, Somebody to Love, We Are The Champions, We Will Rock You и др.

Тази сделка се подготвя от няколко години и според съобщенията преговорите със "Сони" са се ускорили тази година, като компанията най-накрая е постигнала споразумение.

Сделката за "Куийн" е за повече от два пъти по-голяма сума, от тази, която компанията плати за музикалния каталог на Брус Спрингстийн през 2021 г. - 500 милиона долара. Наследниците на Майкъл Джексън продадоха музикалния му каталог на "Сони" също за по-ниска сума - около 600 млн. Песните на Боб Дилън, Фил Колинс, Дейвид Боуи, Стинг, Тина Търнър, Джъстин Бийбър също наскоро бяха обект на сделки за преотстъпване на авторските права в последните няколко години, но всички те са оценени по-ниско от музикалното наследство на "Куийн".

Въпреки смъртта на Фреди Меркюри през 1991 г., която доведе до разпадане на оригиналния състав и незаписване на нова музика, популярността на групата остава огромна. Музиката на Queen е толкова скъпа отчасти и благодарение на спечелилия "Оскар" през 2018 г. филм "Бохемска рапсодия".

Последвайте ни и в google news бутон