Медия без
политическа реклама

Джагър е готов да дари каталога на "Стоунс" благотворително

Децата на музиканта нямали нужда от $ 500 милиона, за да живеят добре

04 Окт. 2023
Мик Джагър с приятелката си Мелани Хамрик на официален прием на френския президент Макрон в парижкия дворец "Версай" миналия месец.
ЕРА/БГНЕС
Мик Джагър с приятелката си Мелани Хамрик на официален прием на френския президент Макрон в парижкия дворец "Версай" миналия месец.

Музикалният каталог на Rolling Stones, съдържащ композициите на групата от 1971 г. насам, не е в продажба, но може един ден да бъде изтъргуван с благотворителна цел. Това заявява неостаряващият фронтмен Мик Джагър в интервю за Wall Street Journal, в което разказва как би се разпоредил с творческото наследство на „Стоунс“. „Децата ми нямат нужда от 500 милиона долара, за да живеят добре. Човек би могъл да направи нещо добро за света“, казва легендарният музикант, обяснявайки, че е готов в бъдеще целият каталог да бъде продаден за набиране на средства за благотворителност. Той очаква, че стойността му може да достигне половин милиард долара, след като неотдавна неговите млади колеги Кейти Пери и Джъстин Бийбър изтъргуваха своите за по 200 милиона.

Наследниците

Мик Джагър е поредната знаменитост, която заявява, че няма да остави наследниците си да се излежават в охолство. Преди него това декларираха актьорът Даниел Крейг, прочул се с ролята на Джеймс Бонд, и милардерът Уорън Бъфет. Джагър има 8 деца на възраст от 6 до 52 години. Най-голямата му дъщеря Карис от връзката му с актрисата Марша Хънт е родена през 1970-а. Втората дъщеря Джейд (51) е от първата му съпруга Бианка Джагър и е бивш модел, днес дизайнер на бижута. Музикантът има 4 деца от актрисата и модел Джери Хол: дъщерите Елизабет (39) и Джорджа Мей (31) и синовете Джеймс (38) и Гейбриъл (25). Лукас, който сега е на 24, се ражда от връзката на Мик с бразилската манекенка Лусиана Морад. През 2016 г. му се ражда най-малкото дете – синът Деверо от хореографката и балерина Мелани Хамрик.

Най-новият 24-ти албум на групата – първият от 18 години насам само с неиздавани досега нови парчета, излиза на 20 октомври. Той се казва Hackney Diamonds.

Правата

„Стоунс“ имат контрол върху музиката си, издадена след 1971 г. Година по-рано техният бивш счетоводител Алън Клайн, който почина през 2009-а, си осигурява правата върху цялата им предишна продукция, като неговата компания Abkco Records все още държи авторските права върху легендарни песни като (I Can't Get No) Satisfaction, Paint It Black и Ruby Tuesday.

Преди Джагър и китаристът Кийт Ричардс говори за възможността за продажба на каталога на „Стоунс“ в интервю за CBS: „Не знам дали сме готови. Ще продължим още известно време, ще вкараме в него още неща. Единственото нещо, което означава да продадеш музикалния си каталог, е, че започваш да остаряваш“, коментира легендата.

Пазарът на каталози

„Ролинг Стоунс“ са може би последният бастион, който устоява на изкушенията на процъфтяващия пазар на музикални каталози. Други от старите пушки като Пол Саймън, Нийл Йънг, Брус Спрингстийн и наследниците на Дейвид Бауи наскоро се предадоха, следвайки примера на Боб Дилън. Продажбите от порядъка на няколкостотин милиона долара за каталог отбелязаха бум по време на COVID-19, когато турнетата бяха блокирани. Те, особено за по-възрастните музиканти, изглеждат лесен начин за уреждане на наследството чрез монетизиране на творчеството им в полза на техните наследници. Напоследък дори по-млади артисти се включиха в този бизнес, за да се възползват от тенденция, която все още е финансово благоприятна, но показва признаци на забавяне. Това обяснява например защо 40-годишните като Джъстин Тимбърлейк, Джон Леджънд и съвсем наскоро 38-годишната Кейти Пери решиха да продават и да коват, докато желязото е горещо. Да не говорим пък за предвидливия 29-годишен Джъстин Бийбър…

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата