Quantcast

Медия без
политическа реклама

Верка Сердючка продаде за €325 000 лимузината на Фреди Меркюри

Средствата ще бъдат дарени за изграждането на нова болница в украинския град Лвов

06 Ноем. 2022
rmsothebys.com
Средствата от продажбата на лимузината, ползвана от Меркюри, ще помогнат за изграждането на нова болница.

Rolls Royce Silver Shadow от 1974 г., принадлежал някога на Фреди Меркюри, беше продаден на търг на „Сотбис“ в Лондон за 286 250 паунда (над 325 000 евро), съобщи китаристът на Queen Брайън Мей в личния си сайт. Автомобилът е закупен преди няколко години от украинския артист Андрий Данилко, известен със сценичния си персонаж Верка Сердючка, който е голям фен на групата и първоначално има намерение да създаде около него мащабна изложба или дори музей на Queen в Украйна. Войната в региона обаче променя плановете му и той решава да продаде на аукцион лимузината на Фреди и да дари всички приходи на фондацията Superhuman Center за създаването на специализирана болница в западния украински град Лвов за реконструктивна хирургия, психологическа подкрепа и рехабилитация за хора, ранени по време на конфликта в Украйна. Болницата ще отвори врати в началото на пролетта на 2023 г. и ще помага на украински герои от войната и цивилни да възстановят здравето си. Събраната сума ще способства и обучението на лекари в сферата на протезирането на крайници.

Солистът на Queen Фреди Меркюри купува лимузината през 1979 г., но никога не я е управлявал лично, а е ползвал услугите на шофьор, тъй като до края на живота си легендарният певец не е имал шофьорска книжка. В този Rolls Royce Silver Shadow се е возила и Монсерат Кабайе, с която Меркюри записва „Барселона“ за олимпийските игри в каталунската столица. След смъртта му през 1991 г. Ролс-Ройсът става собственост на сестра му Кашмира, която през 2013 г. го продава. Тогава тя получава за него едва 85 000 евро.

Сайтът News.ru уточнява, че именно Данилко е купил лимузината през 2013-а, но така и не успява да я вкара в Украйна поради проблеми с митническото освобождаване и през цялото време колата е била в Лондон.

Украинският актьор комедиант и певец Верка Сердючка е последният известен собственик на возилото. От аукционната къща, която не е начислила такси и комисиони за сделката, извършена за добра кауза, не разкриват кой е купувачът на лимузината на Фреди. Първоначално заложената цена за нея е била 20-30 000 лири стерлинги.

Още по темата