Медия без
политическа реклама

След 60 години Rolling Stones записват с живите "бийтълси"

Пол Маккартни сътрудничи на легендарните си съперници за пръв път от 1967 г.

22 Февр. 2023
Джагър и Маккартни са един до друг в графит на улица "Карнаби" в Сохо, но в студиото не са влизали заедно от 1967 г.
ЕПА/БГНЕС
Джагър и Маккартни са един до друг в графит на улица "Карнаби" в Сохо, но в студиото не са влизали заедно от 1967 г.

60 години след първата си среща и едно от най-легендарните съперничества в музиката, "Ролинг Стоунс" и "Бийтълс" ще влязат заедно в студиото - или поне това, което е останало от тях. Variety съобщи, че Пол Маккартни изпълнява партиите на бас китара в предстоящия албум на "Стоунс". Очаква се в записа, който още няма има и премиерна дата, да се включи и барабанистът Ринго Стар. 

Записите са се състояли в студио в Лос Анджелис в последните седмици. Още през 2021 г. Мик Джагър заяви, че групата има "много готови парчета", а в новогодишния си пост в Инстаграм и китаристът Кийт Ричардс потвърди, че "на път е нова музика". "Ролинг Стоунс" не са издавали нов студиен албум от 2005 г., когато излезе A Bigger Bang, макар че периодично пускат по някоя нова песен. Последните им записи, колекция от кавъри на блус парчета, излезе през 2016 г. с участието на Ерик Клептън. 

Продуцент на албума е 32-годишният Андрю Уот, който спечели две награди "Грами" по-рано този месец за работата си с Ози Озбърн. Въпреки поп миналото си (продукции на Джъстин Бийбър и Дуа Липа) и крехката си възраст, той е предпочитан от рокветераните за сътрудничество. Освен за Ози е записвал с Иги Поп, Елтън Джон и "Пърл Джем", както и със самия Пол Маккартни. 

Все още не се знае много за съдържанието на бъдещия албум, но той със сигурност ще включва записи с оригиналния барабанист на "Стоунс" Чарли Уотс, който почина на 80 години през 2021-ва. В турнетата на ветераните Уотс, който е пропуснал само един концерт в 60-годишната си кариера, оттогава бе заменен от Стив Джордан. "До го кажа така - не сте чули последната дума на Чарли Уотс", категоричен е Кийт Ричардс.

Що се отнася до сътрудничеството с "бийтълсите" - то ще бъде ако не прецедент, но изключителна рядкост в историята на рок музиката. През 1963 г. "Ролинг Стоунс" записват своя втори сингъл като група и той е... кавър на композицията на Ленън и Маккартни I Wanna Be Your Man.

Четири години по-късно Джон и Пол пеят беквокали в парчето на "Стоунс" We Love You, а през същата 1967-а Брайън Джоунс свири саксофон в една малко известна Б-страна на "Бийтълс" - You Know My Name (Look Up the Number), която остава неиздадена чак до 1970 г. "Лятото на любовта" бележи най-голямото затопляне в отношенията между двете легендарни групи - "Бийтълс" дори поздравяват конкурентите си от корицата на албума Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, а "Ролинг Стоунс" им връщат жеста с обложката на излезлия същата година Their Satanic Majesties Request. 

През ноември 1968 г. Джон Ленън и Йоко Оно изпълняват две песни в тв предаването The Rolling Stones’ Rock and Roll Circus (то остава неизлъчено до 1996) като част от еднократна супергрупа с Кийт Ричардс на баса, Ерик Клептън на соло китарата и Мич Мичъл на барабаните.

Ленън, Маккартни, Джагър и Ричардс никога повече не се срещат в студио, макар че различни други членове на формациите се засичат в записи на артисти като Леон Ръсел и Били Престън. Остава и съперничеството, макар че всички те днес са над 80-годишни. През 2021 г. сър Пол Маккартни описа пренебрежително "Ролинг Стоунс" като "група, изпълняваща блус кавъри". "Мисля, че нашата мрежа бе хвърлена по-дълбоко", коментира той наследството на "Бийтълс". Няколко седмици по-късно, на концерт в Лос Анджелис, Джагър саркастично попита дали Маккартни, който е сред публиката, би се "присъединил към нас за блус кавър".

Още по темата