Медия без
политическа реклама

Наградите "Еми" се отлагат заради актьорската стачка

Все още няма определена дата, но може би чак за януари догодина

28 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Екипът на "Наследници" - сериалът на HBO, чийто последен четвърти сезон приключи през май т.г., е носител на вече 52 награди и 186 номинации. Последните им "Еми" обаче може да се забавят.

Тазгодишните награди "Еми" ще бъдат отложени заради стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд, съобщават американски медии. В. "Лос Анджелис таймс" пише, че връчването на отличията, първоначално насрочено за 18 септември, се очаква да бъде отложено за януари. Според специализираното издание Variety "изложители, продуценти и други представители на сектора за забавления" вече са били информирани за това. 

Новата дата за церемонията на наградите "Еми", които са телевизионният еквивалент на "Оскар", още не е определена. Тя вероятно ще бъде обявена в началото на август.

Variety припомня, че последният случай, когато церемонията е отложена, бе през 2001 г. - когато трябваше да се проведе дни след смъртоносните атентати на 11 септември. Тогава тв излъчването се проведе през ноември.

Стачката на холивудските актьори и сценаристи е първата по своя мащаб от 63 години насам. Ако тя продължи, всички звезди ще бойкотират 75-ата церемония за отличията "Еми". На протестиращите сценаристи не е разрешено да пишат сценарии или шеги за водещите на събитието. 

Според съобщенията телевизия Fox, която излъчва наградите "Еми", е лобирала за отлагане на церемонията за януари 2024 г., което ще даде повече време за разрешаване на трудовия спор. Но американската Академия за телевизионни изкуства и науки, която гласува и връчва наградите, предпочита по-кратко отлагане, за да избегне провеждането на церемонията в разгара на сезона на филмовите награди в Холивуд. Нито от Fox, нито от Академията засега коментират. 

Номинациите за 75-ите награди "Еми" бяха обявени по-рано този месец, часове преди провала на преговорите между профсъюза на актьорите и големите студиа. Сериалът "Наследници" на HBO води с 27 номинации за отличията.

 

ОЩЕ ЩЕТИ

Стачката, чийто край засега не се очертава в обозримото бъдеще, вече засяга провеждащите се през лятото големи фестивали. В Локарно (2-12 август) няма да пристигнат шведският актьор Стелан Скарсгард и британският му колега Риз Ахмед, които трябваше да получат почетни награди. 

В знак на солидарност с протестите в швейцарския град няма да пристигнат и други актьори и режисьори, чиито филми са селектирани в Локарно. 

Пак заради стачката най-старият кинофестивал в света - "Мостра Венеция" (30 август-9 септември) трябваше да се откаже от своя откриващ филм - "Претенденти" на Лука Гуаданино с участието на Зендая.

Ако стачните действия се проточат, застрашени са и някои от големите премиери в края на годината, като "Дюн 2", "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии", "Аквамен 2", "Наполеон". Всички те трябва да излязат през ноември, но за "Дюн" на Дени Вилньов вече упорито се обсъжда премиерна дата между април и юни 2024 г.

 

Още по темата