Quantcast

Медия без
политическа реклама

След 100 дни актьорска стачка: "Няма нищо в производство"

19 Окт. 2023
Warner/Александра филмс
"Дюн 2" е един от филмите, отложени за 2024 г. заради стачката.

Дядо Коледа очевидно няма да дойде в Холивуд тази година, пише Ройтерс. "Скъпи Дядо Коледа" - комедията на братя Фарели за момче, което случайно изпраща писмо до Сатаната вместо до добрия старец, няма да стигне до киносалоните този празничен сезон. Филмът е една от многото жертви на продължителната стачка на актьорите, която накара развлекателната индустрия в САЩ да изпадне в шок от едно от най-продължителните прекъсвания на работата в нейната история.

65 000 филмови и телевизионни изпълнители, членове на Гилдията на актьорите в Холивуд SAG-AFTRA, протестират вече близо 100 дни. Стачката, която започна на 14 юли, разбърка графика на филмите за следващата година и забави завръщането на телевизионни комедии и драми в праймтайма.

В края на септември филмовите и телевизионни сценаристи постигнаха споразумение и прекратиха 148-дневната си стачка (започнала през май), но преговорите между актьори и студиа се провалиха миналата седмица. И двете страни казаха, че остават далече една от друга по редица въпроси. Планове за нови преговори засега няма.

Излизането на големи продукции като "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част втора", "Гладиатор 2" и "Ловци на духове: Наследство 2" беше отложено. Същото се случи и с биографичния филм за легендата на регето "Боб Марли: Една любов", около който се вдигаше шум, свързан с предстоящите "Оскари". 

Други филми, като например романтичната комедия "Всеки, освен теб", все още се придържат към декемврийския календар за премиерите си, но и тяхното излизане може да бъде отложено, ако звездите им продължат да стачкуват и не могат да участват в промотирането им, разкриват за Ройтерс осведомени източници. 

"Целият календар на премиерите ще бъде разбъркан", казва ръководител на студио, говорейки за две големи продукции и продължение на анимационен филми, плановете за излизането на които са "отишли на вятъра". "Цялото това нещо е гигантско кубче на Рубик". 

Ситуацията налага и промени в инвестиционните стратегии, тъй като преустановяването на работата в Холивуд спря няколко високобюджетни студийни проекта. Вместо биват подкрепени продукции извън Северна Америка, включително следващия филм на режисьора Гай Ричи с участието на Джейк Джиленхол и Хенри Кавил, който се снима в Испания.

Конгломератът "Уорнър Брадърс Дискавъри", който отложи излизането на продължението на "Дюн" от ноември за март, намали прогнозите си за очакваните приходи. Очаква се други студия да представят отчет за финансовите последици от стачката по време на предстоящи разговори с инвеститорите през следващите няколко седмици.

Много независими продуцентски компании, чийто жизнен цикъл се състои в доставянето на филми и телевизионни предавания, започнаха да обмислят съкращения на персонала. 

Ръководствата на телевизиите се надяват да се върнат към производството през декември или най-късно до февруари или март, за да подготвят съкратен сезон на предавания в праймтайма, като половинчасовите комедии ще се върнат в ефир по-бързо от едночасовите драми. Сценаристите вече подготвят сценарии. В същото време програмните директори приемат нестандартни резервни планове за запълване на екранното време, като например риалити шоу, вдъхновено от хитовата поредица "От местопрестъплението". 

Съществуват и опасения, че ако спирането на работа продължи, излизането на някои големи студийни продукции, планирани за догодина, ще се отложи за 2025 г., в резултат на което зрителите съвсем ще изгубят навика си да ходят на кино (ефект, до който доведе коронавирусната пандемия и възходът на стрийминг платформите). Разпространителите са загрижени за това как да запълнят киносалоните през втората половина на 2024 г., след като по думите им "Няма нищо в производство". 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?