Медия без
политическа реклама

Сценаристите са готови за договорка с холивудските студиа

Все още не се очертава разрешение по исканията на актьорите

15 Авг. 2023
Стачката на филмовите и тв сценаристи в Холивуд продължава от 2 май.
ЕРА/БГНЕС
Стачката на филмовите и тв сценаристи в Холивуд продължава от 2 май.

Синдикатът на холивудските телевизионни и филмови сценаристи (WGA) обмисля новото предложение, получено от студиата в петък, което може да сложи край на продължаващата вече над 100 дни стачка. От комитета за преговори към гилдията на сценаристите са заявили, че смятат офертата за значителна стъпка напред в това отношение, съобщи "Гардиън".

"Ние ще оценим тяхното предложение и след обсъждане ще се върнем при тях с отговора на WGA следващата седмица" посочват представители на сценаристите. 11 000 от пишещите за Холивуд стачкуват от 2 май с искания за подобряване на заплащането, за регулиране на начините за използване на изкуствения интелект в индустрията и др. Според тях преминаването към услуги за стрийминг е използвано от студията, за да се плаща по-малко на сценаристите. През юли хиляди телевизионни и филмови актьори, представлявани от синдиката Sag-Aftra, също излязоха на стачка заради подобни проблеми.

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), който представлява големите медийни компании и филмови студия като Warner Bros., Discovery Inc. и Paramount Global, възобнови преговорите със сценаристите на 4 август, но първоначалните разговори не са преминали добре, докато срещата от 11 август се е оказала по-продуктивна.

Новото предложение, направено от холивудските студиа на стачкуващите, включва отстъпки по въпроси като използването на изкуствен интелект и прозрачен достъп до данните за броя зрители в стрийминг платформите, съобщава Bloomberg. Друга част от офертата включва увеличение с повече от 20% на остатъчните плащания към сценаристите, когато техните предавания се появяват в мрежи, различни от тази, за която са създадени. 

Студиата предлагат и 5% увеличение на основното възнаграждение през първата година от 3-годишния договор, което е с процент повече от предишното им предложение. Сценаристите настояват за 6% увеличение през първата година.

Главният изпълнителен директор на Netflix Тед Сарандос и колегата му от Walt Disney Co Боб Айгър през последните седмици са се включили лично в опитите за постигане на сделка със сценаристите, което също дава повече надежди, че стачката, спряла работата по десетки продукции, скоро ще приключи.

Variety допълва, че в новото предложение се разглежда и минималният брой на персонала, като се дава възможност на шоурънърите да определят по свое усмотрение размера на сценарните си екипи. Продуцентите са предложили също увеличение на заплатите и минимална продължителност на работата на сценаристите в "мини стаи", където по-малък брой сценаристи работят, преди да бъде взето или подновено дадено предаване.

Филмовата и телевизионна продукция в Холивуд е на практика блокирана от двете стачки, които започнаха съответно на 2 май и на 14 юли. Актьори и сценаристи стачкуват паралелно за пръв път от 1960 г. насам, когато синдикалните действия бяха водени от актьора и бъдещ президент на САЩ Роналд Рейгън. По същество двете гилдии искат едно и също - по-добро заплащане, гаранции, че няма да загубят работата си заради изкуствен интелект, и справедливи отчисления за работата си от стрийминг платформите, които поддържат силна непрозрачност по отношение на брой излъчвания и зрители на филмите и шоутата.

Все още не се очертава споразумение между студиата и SAG-AFTRA, в която членуват 160 000 екранни изпълнители. Членовете на профсъюза са по-малко, но достатъчно, за да бъдат блокирани практически всички продукции през последните два месеца. Неотдавна стана ясно и че наградите "Еми" се отлагат с четири месеца - за януари. Ако стачните действия се проточат, застрашени са и някои от големите премиери в края на годината, като "Дюн 2", "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии", "Аквамен 2", "Наполеон".

Тазгодишните награди "Еми" ще бъдат отложени заради стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд, съобщават американски медии.  В. Лос Анджелис таймс" пише, че връчването на отличията, първоначално насрочено за 18 септември, се очаква да бъде отложено за януари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата