Медия без
политическа реклама

Класиките "Челюсти", "Извънземното" и "Аватар" се завръщат

С шедьоврите от изминалите десетилетия киносалоните компенсират липсата на качествени нови премиери

"Челюсти" и акулата, кръстена на адвоката на Спилбърг.

Обикновено лятото е време за филмови хитове, гледани от милионна публика и носещи милиардни приходи. Лято 2022 не мина без такива: гръмотевичният успех на "Топ Гън: Маверик", последван от комикса "Тор: Любов и гръмотевици", симпатичната анимация "Миньоните" и прекрасният "Елвис" обаче останаха в изминалите месеци; август не донесе нито една голяма премиера освен полууспешния екшън "Убийствен влак" с Брад Пит. Слуховете за смъртта на киното поради двегодишната пандемия остават силно преувеличени; със сигурност обаче производството на филми не съответства на количеството и качеството отпреди нея. А и компаниите хвърлят все повече пари и ресурси в развитието на своите стрийминг платформи... На този фон киносалоните избират да оцеляват, допълвайки програмата си с вечни класики, каквито "не ги правят вече". По света и у нас през септември се завръщат няколко заглавия от изминалите десетилетия, които завинаги са записали имената си със златни букви в историята на киното. 

Първи в този списък е 

 

"Челюсти" (1975) на Стивън Спилбърг.

Поканени сме отново във водата с #Челюсти от 2 септември, ексклузивно в кината и IMAX. Стиска ли ви да влезете?

Той излиза по кината на 20 юни и предизвиква деветбалово вълнение. С бюджет от 7 милиона долара (солидно надхвърлил планираните 4) филмът печели 470 милиона глобален боксофис и остава на върха в САЩ за космическите 14 седмици – цяло лято. По това време режисьорът е едва на 28 години. 

"Челюсти" дефинира решителен момент в развлекателната индустрия, трасира пътя за бъдещи хитове като "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс" и според песимистите забива последния пирон в ковчега на киното като изкуство. Съществува терминът "Нов Холивуд", а историята за голямата бяла акула Брус е неговата начална точка. 

Някои биха казали, че в сравнение с днешните блокбастъри "Челюсти" е шедьовър и наистина е така – добре развити образи и изпълнения на истински актьори (Ричард Драйфус, Рой Шайдър, Робърт Шоу), градиращ съспенс по принципа на Хичкок "по-малкото е повече", безупречна естетика и талантлива режисура. Въпреки че разполага с тромави и несъвършени специални ефекти – механичната акула Брус (която Спилбърг кръщава на адвоката си) постоянно се чупи по време на снимките – филмът създава напрежение не с дизайна на свирепото чудовище, а чрез неговото невидимо присъствие. Освен на художествените си достойнства лентата дължи част от успеха си и на масираната реклама от страна на студиото Universal – невиждан дотогава подход в промоцията на кинопродукция.

Ефектът на "Челюсти" не се простира само върху киното. Цели плажове в САЩ са затворени след премиерата, а успехът на продукцията се превръща в провал на туристическия сезон. Хиляди летовници отказват да влязат дори в басейн. Голямата бяла акула става архетип на хищник: въпреки че в действителност акулите нападат хора рядко и жертвите им са пренебрежимо малко в сравнение с убитите от комари, елени и хипопотами, и до днес повечето хора изпитват първичен страх, когато влизат да поплуват в океана. Самият Спилбърг казва в интервюта, че водещ мотив при създаването на "Челюсти" е бил детският му страх от вода – като малък баща му го изпуснал точно когато идвала страховита вълна... 

Прожекциите започват в кината и IMAX от 2 септември, като при интерес ще продължат и повече от седмица. По-следващия петък, на 9 септември, пък е ред на 

 

"Извънземното" (1982)

Отпразнувайте 40 години на Земята и изживейте уникална и незабравима среща с #Извънземното – от 9 септември ексклузивно в кината и IMAX.

"Малък семеен филм", който се превръща в жалон на фантастичния жанр. За разлика от "Челюсти", който заради Желязната завеса никога не е имал масово и адекватно киноразпространение у нас, историята на И-Ти е прожектирана както през 80-те, така и отново през 2002 г., когато Спилбърг пуска по кината дигитално преработена версия на класиката по случай нейната 20-а годишнина. В това издание са добавени още 5 минути, дигитално обработен звук и актуални ефекти. Промените се изразяват в дребни детайли, забележими само за маниаците: например в оригинала, когато Елиът и И-Ти летяха с велосипед на фона на луната, мантията не се развяваше зад тях. 

Днес, още 20 години по-късно, изпитвам завист към всички онези, на които предстои да видят това филмово бижу за пръв път, и то на IMAX екран и звук. 

Създаден по сценарий на Мелиса Матисън, "Извънземното" разказва за малкия Елиът (Хенри Томас), който открива своята сродна душа в лицето на добронамерено извънземно, по случайност изоставено на Земята. Заедно с брат си, сестра си и майка си – децата растат без баща – той трябва да опази И-Ти в тайна от агентите на правителството и да му помогне да се завърне у дома. Филмът е забавно и трогателно изследване на детската невинност, на злоупотребата със сила и власт и нехайството на възрастните. "Извънземното" е безпримерен шедьовър на популярната култура, създаден с огромни дози професионализъм, човещина и любов. 

На 23 септември пък започват прожекциите на 

 

"Аватар" (2009),

Подаряваме си феномена Аватар ексклузивно на голям екран от 23 септември в кината на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX в дублирана и субтитрирана версия.

които имат за цел да подгреят публиката за дългоочакваното и прекалено дълго отлагано продължение на филма на Джеймс Камерън. "Аватар 2: Природата на водата" ще излезе по Коледа, а дотогава можем да си припомним носителя на 3 награди и 10 номинации "Оскар", най-касовият филм в историята, който тринайсет години по-късно остава ненадминат с приходите си от 2.84 милиарда долара.

Камерън обещава технически подобрена версия, която ще ни потопи в невероятния свят на Пандора като никога досега. Действието във филма все така се развива през 2154 г. през очите на парализирания бивш морски пехотинец Джейк Съли. Той попада в изпълнения с екзотични форми на живот извънземен свят на Пандора, където се намират и най-големите залежи на един от най-редките и ценни елементи, необходими за разрешаването на енергийната криза на Земята. Като Аватар – човешко съзнание в извънземно тяло, Съли се разкъсва между два свята, влизайки в отчаяна битка за собственото си оцеляване и това на местните хора На‘ви. В ролите са Сам Уортингтън, Зои Салдана, Сигорни Уивър, Стивън Ланг, Мишел Родригес и други, а "Аватар", който пренаписа представата за триизмерно кино, ще върви повторно по кината в целия спектър от формати: 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX, в дублирана и субтитрирана версия.

Още по темата