Медия без
политическа реклама

"Топ Гън: Маверик" е касовият шампион на 2022

"Аватар 2" може и да го надмине, но няма да е тази година

29 Дек. 2022
Том Круз едва ли е подозирал, че на 60 години и след 45 филма ще постигне най-големия си касов успех.
Paramount pictures
Том Круз едва ли е подозирал, че на 60 години и след 45 филма ще постигне най-големия си касов успех.

"Топ Гън: Маверик" се превърна в изненадващия касов шампион на 2022-ра, оставяйки зад себе си първенците на предишните години - комиксовите супергерои. С почти 1.5 милиарда долара приходи от прожекции по света (точното число е $1.489 млрд.), продължението на пилотската военно-романтична драма от 1986 г. излетя далеч над конкурентите си. А първоначално филмът с 60-годишна звезда изглежда прекалено голям риск, особено в края на коронавирусната пандемия, когато по-възрастните зрители просто не искат да се върнат в киносалоните. Премиерата бе отлагана многократно - по първоначален план трябваше да е през юли 2019-а. Следващите забавяния се дължаха на убедеността на Том Круз, че "Топ Гън" "никога" няма да има премиера в стрийминг платформа, както направиха десетки продукции в двете години пандемия. В крайна сметка "Маверик" се появи по кината през май 2022 г., превръщайки се в най-доходоносния филм в кариерата на Круз. 70% от публиката е над 25 години и повече от половината са над 35 - нещо, непостигано от други "милиардник" в последното десетилетие. 

Във вечната класация на най-печелившите филми за всички времена "Топ Гън: Маверик" е 11-и. Той получи и отлични отзиви от критиката, номинации "Златен глобус" за най-добър филм (драма) и песен, а почти сигурно ще се намеси и в разпределението на номинациите "Оскар". 

Все още не е ясно дали "Аватар: Природата на водата" ще го надмине по приходи - а също и кога. 12 дни след премиерата си продължението на най-касовия филм в историята събира 1.025 милиарда долара, което е достатъчно за второто място в годишната класация четири дни преди края на 2022-ра. "Аватар" няма да я завърши като първенец, но е напълно възможно в дългосрочен план да остави "Маверик" зад гърба си. 

Годината бе на косъм от това "Топ Гън" да е единственият през нея, прехвърлил милиарда от продажба на билети за кино. Но не бива да се подценява и привлекателността на праисторическите влечуги, дори когато филмът за тях е шести поред във франчайза, започнат от Спилбърг, и е слаб. На трето място сред най-печелившите е "Джурасик свят: Господство", с 1.001 милиарда долара.  

2022-ра е относително неуспешна за Marvel, които владееха боксофиса безпрекословно в отминалото десетилетие. Реално най-гледаният филм през нея е "Спайдърмен: Няма път към дома", който с 1.917 милиарда долара стана шестият най-касов в историята. Но неговата премиера бе в края на 2021 г. и затова не влиза в сметките. "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" ($ 955.8 млн.) остава четвърти, а другият скорошен хит на Marvel - "Черната пантера: Уаканда завинаги", е шести с около 800 млн. приходи и едва ли ще задмине оригинала от 2018 г., спечелил и 3 награди "Оскар".

Холивуд няма нито един оригинален сюжет в Топ 10, където са още продължение на "Миньоните", поредният "Батман" и "Тор: Любов и гръмотевици". За разнообразие, класацията на десетте най-касови през 2022 г. се допълва от два китайски филма - героичния епос "Битката за езерото Шанжин 2" и комедията "Човек от луната". През 2021 г. Китай се позиционира окончателно като най-големият филмов пазар на планетата, с най-голям брой киносалони - но това и строгостта, с която цензурата третира чуждестранните продукции, все още не е достатъчно, за да го превърне във водеща индустрия. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата