Медия без
политическа реклама

№1, 3 и 4 от най-касовите филми в историята са вече на Джеймс Камерън

31 Яну. 2023
С успеха на "Аватар: Природата на водата" Джеймс Камерън се оказа създател на три от четирите най-касови филма в историята.
форум филм
С успеха на "Аватар: Природата на водата" Джеймс Камерън се оказа създател на три от четирите най-касови филма в историята.

68-годишният Джеймс Камерън постави недостижим рекорд: негови са вече три от четирите най-касови филма в историята на киното. Това се случи, след като през изминалия уикенд "Аватар: Природата на водата" остана за седма поредна седмица начело в боксофис класацията на Северна Америка и достигна общи приходи от 2.11 милиарда долара от разпространението си по света. През отминалия уикенд той задмина "Star Wars: Силата се пробужда" (2015), най-успешния финансово от деветте филма за "Междузвездни войни".

Това постижение го прави четвъртия най-доходоносен филм в историята на киното. На крачка пред него е "Титаник" - филмът на Камерън от 1997 г., който оглавяваше в продължение на 13 години вечната класация. С приходи от 2.19 милиарда от разпространението си, днес той е заплашен да бъде изместен от новия опус на режисьора. Трикът тук обаче е, че на 10 февруари лайнерът отново ще заплава по световните екрани в нова, дигитално преработена 3D и HFR версия, за да добави още някой долар към боксофиса си. Така че резултатът не е съвсем предизвестен. "Титаник" навремето остана на върха рекордните 15 седмици и тъй като билетите за кино навсякъде бяха много по-евтини преди 25 години, той гарантирано е събрал много повече публика от сините хора на Пандора.

На второ място сред касовите шампиони остава "Отмъстителите: Краят", финансовият връх в дългото филмово портфолио на Marvel Studios. Той за кратко оглавяваше класацията през 2019 г. със своите 2.79 милиарда приходи, но допълнително разпространение на първия "Аватар" в Китай през втората година на пандемията му отне първенството. И така, оригиналният "Аватар" от 2009 г. остава за момента ненадминат с 2.923 милиарда долара от продадени билети. Това означава, че Джеймс Камерън държи еднолично първото, третото и четвъртото място в класацията на най-гледаните филми на съвременността. Постижение, което не изглежда възможно да бъде надминато през този век.

Преди премиерата на "Аватар: Природата на водата" Джеймс Камерън бе коментирал, че е необходим боксофис от поне 1.5 млрд. долара, за да излезе амбициозното начинание "на чисто" и да започне да генерира печалби. Част от успеха си продължението на "Аватар" дължи на китайския пазар, където бе един от малкото допуснати холивудски блокбастъри в последните години. Там е спечелил 235.4 милиона долара от билети - срещу 133 млн. във Франция, 120 милиона в Германия, 101 млн. в Южна Корея и 83 млн. във Великобритания. Филмът се радва на голям успех и на българските екрани, където за седем седмици е гледан от 429 хил. души и е събрал над 6 милиона лева. Това е повече, отколкото сборът на всички други премиери, излезли в кината през 2022 г.

"Аватар: Природата на водата" се състезава и в четири категории за "Оскар", сред които за най-добър филм, визуални ефекти, звук и декори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата