Медия без
политическа реклама

"Диада" събори "Капитан Марвел" по зрителски интерес

14 Ноем. 2023

Българският филм "Диада" триумфира в родния боксофис през премиерния си уикенд, макар че стартира рамо до рамо с един от големите холивудски блокбастъри - "Капитан Марвел 2" на Disney и студио Marvel. 

Вторият филм на Яна Титова привлече 12 526 зрители в киносалоните в цялата страна, като отчете приходи от над 156 хил. лева в първите си дни на голям екран. Зад "Диада" се нареждат филми с многомилионни бюджети като "Капитан Марвел 2" (9 277 зрители, 147 131 лева) и музикалната анимация "Тролчета: Бандата се събира" (който вече е гледан от 38 хил. души, но в рамките на уикенда - от 5956).

Изминалият, спокоен откъм избори, но пълен с метеорологични кодове, уикенд, в кината са влезли 50 007 зрители, като всеки пети е гледал българската премиера. Миналата година по същото време кино са гледали 55 797 души, като почти половината са били за "Черната пантера: Уаканда завинаги" на Marvel.

"Диада" вече спечели четири награди "Златна роза", включително и за най-добър български филм, а тази събота получи приз от фестивала в Котбус, където бе отличен в категория U18 Youth Film Competition. Вчера филмът бе представен и в конкурсната програма на фестивала в Талин.

Дида е на 16. Тя има мечта - да замине в Америка при майка си, където да учи рисуване. Дида е едно от онези "скайп деца" на прехода - растящи без грижа, ласка и педагогически пример от родителите си, потърсили по-добър живот в чужбина. Но има ли шанс за по-добър живот за самата нея?

"Диада" разказва историята на Дида - 16-годишно момиче от провинциален град, което мечтае да замине при майка си в Америка, за да учи рисуване. Но животът има други планове, а Дида не получава подкрепа нито от възрастните около себе си, нито от най-добрата си приятелка Ива. 

Филмът получава множество положителни отзиви от публиката, включително сравнения с култовия "Вчера". Висока е оценката и за убедителните превъплъщения както на главните героини, изиграни от дебютантките Маргарита Стойкова и Петра Църноречка. Партнират им утвърдени професионалисти като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други. Във филма участва и колоритната Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим, която влиза в ролята на учителката по математика.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Диада, Яна Титова, боксофис

Още по темата