Медия без
политическа реклама

„Диада“ на Яна Титова поема към Международния кинофестивал във Варшава

Филмът е в конкурсната програма на секцията за първа и втора продукция на авторите

14 Септ. 2023
Иван Бърнев, Маргарита Стойкова и Петра Църноречка в кадър от филма.
Иван Бърнев, Маргарита Стойкова и Петра Църноречка в кадър от филма.

Вторият пълнометражен филм на актрисата режисьор Яна Титова след „Доза щастие“ – „Диада“, отбелязва сериозен международен успех още преди показването си на голям екран в България, съобщиха от екипа. Продукцията е селектирана в официалната конкурсна програма на един от водещите кинофестивали в света с категория „А“ – този във Варшава, чието 39-о издание ще се проведе между 6 и 15 октомври в полската столица.

Вече 14 години създаденият през 1985 г. Варшавски филмов фестивал принадлежи към списъка на 15-те най-реномирани кинофоруми в света, класиран от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти редом със събитията от този ранг, провеждащи се в Кан, Венеция, Берлин, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари, Токио, Москва, Мар дел Плата, Монреал, Шанхай, Кайро, Гоа и Талин. Световни режисьори като Михаел Ханеке, Анджей Вайда, Асгар Фархади, Фолкер Шльондорф и Кшищоф Кешловски са представяли творбите си на него.

Филмът на Яна Титова е избран за секцията, фокусирана върху първи и втори игрален филм на автора. Освен режисьор, Титова е и сценарист на „Диада“. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. В края на май излезе официалният тийзър, а официалната кинопремиера за България предстои след броени месеци.

В центъра на историята е Дида, 16-годишно момиче от малък град, което се стреми към сбъдването на голямата си мечта – да замине при майка си в Америка. Оказва се обаче, че проблемите ѝ са все повече, подкрепата липсва, а само няколко часа могат да преобърнат целия ѝ свят.

„Изключителна чест е за нас, че сме оценени на такова високо ниво и че филмът ще бъде гледан редом с някои от най-любопитните продукции на новите световни режисьори. Нямаме съмнение, че „Диада“ ще докосне както критиката, така и публиката“, споделят продуцентите на филма, а Яна Титова отбелязва: „За мен беше наистина важно да разкажа тази история за мечтата на един тийнейджър искрено, защото вярвам, че тя е универсална и актуална, без да е обвързана с време и място. „Диада“ не може да те остави безразличен“.

Съвсем скоро предстои и първото официално представяне на филма пред публика у нас – в рамките на фестивала „Златна роза“ във Варна. Прожекцията ще е част от конкурсната програма и ще се състои на 25 септември, понеделник, от 20.15 ч., в присъствието на голяма част от екипа.

Главната роля в „Диада“ е поверена на Маргарита Стойкова, която е едва на 19 години. В основния актьорски състав влизат и редица любими имена като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Георгиева и други. За ролята на най-добрата приятелка на Дида – Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на миналата година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански, с когото Яна Титова е работила и по първия си пълнометражен филм „Доза щастие“ (2019).

„Диада“ е продукция на Portokal в копродукция с No Blink Pictures, Sonus и Right Solutions. Разпространява No Blink Film.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?