Медия без
политическа реклама

Как да спечелим 1 милиард долара за 17 дни

У нас "Барби" изостава зад "Опенхаймер"

07 Авг. 2023Обновена
Марго Роби и Райън Гослинг в неоноворозовата реалност на "Барби".
Марго Роби и Райън Гослинг в неоноворозовата реалност на "Барби".

И на киноекрана популярната от 60-те години насам кукла Барби се превърна в машина за пари. Само за 17 дни в кината по света филмът е събрал над 1 милиард долара. Това го прави едва втория през 2023 г. с това постижение (единствена до момента е анимацията "Супер Марио Брос", която все още води с около $ 300 млн.). От началото на 2020 г. досега, когато светът бе разтърсен от ковид пандемията, същото са постигали само още четири филма и всички те са били продължения: "Спайдърмен: Няма път към дома", "Топ Гън: Маверик", "Джурасик парк: Господство" и "Аватар: Природата на водата". 

Това прави "Барби" един от малкото членове на забележителния "клуб 1 милиард", който е създаден по оригинален сценарий и не е част от франчайз или поредица. Режисьорката Грета Гъруиг пък е първата жена, създала самостоятелно такъв касов шампион. Досега сред милиардниците има три филма, сърежисирани от дами, но в екипа на всичките три е имало и мъж ("Замръзналото кралство" и "Замръзналото кралство 2" на Дженифър Лий и Крис Бък и "Капитан Марвел" на Анна Боден и Раян Флек). 

Филмът е и рекорден успех за студиото Warner Bros. В 100-годишната си история те имат само още седем заглавия, достигнали приходи от $ 1 милиард, и всички са го сторили по-бавно от "Барби". Досегашното най-високо постижение принадлежеше на последния, осми филм за Хари Потър - "Хари Потър и даровете на смъртта, част 2" (2011), натрупал крупната сума за 19 дни. 

"Барби" остава за трета поредна седмица начело в американския боксофис. На местния пазар са реализирани около 45% от милиардния му приход. На второто място се промъква генеричната имитация на "Челюсти" - "Мега звяр 2: Падината", с Джейсън Стейтъм. В резултатите от уикенда филмът изпреварва с малко другия хит на годината - "Опенхаймер", който също продължава да жъне забележителни успехи вече три седмици. С 552 милиона долара в световен мащаб, тричасовата историческа драма за "бащата на атомната бомба", чиято публика в някои страни е ограничена над 17 години, е седмият най-гледан филм през 2023 г. До дни той ще изпревари "Малката русалка" и ще се насочи към подобряване на постиженията на "Спайдърмен: През Спайди-вселената" и "Бързи и яростни 10" в борба за четвъртото място. 

В класацията на личните постижения на Кристофър Нолан "Опенхаймер" подмина по приходи другото му историческо платно - "Дюнкерк", след като вече изпревари епидемичния "Тенет", "Батман в началото" и другите му по-стари и нискобюджетни филми. Остава да бъдат подобрени резултатите на "Интерстелар" (773 млн.) и "Генезис" (870 млн. долара). Нолан има два пробива в "клуб 1 милиард", като и двата са част от комиксов франчайз - "Черният рицар" и "Черният рицар: Възраждане". 

 

У НАС

На българския пазар "Барби", който тръгна с очаквания силен старт, изостава зад "Опенхаймер". Но по-потресаващото е, че и двата са по-малко гледани през последния уикенд от халтурата "Мега звяр". Филмът с Джейсън Стейтъм и компютърно генерирана праисторическа акула е видян от близо 18 хил. души, "Опенхаймер" - от 16 374, а "Барби" - от 13 743. Общо и двата филма са натрупали завиден брой зрители за 17 дни - 147 хиляди за "Барби" и 124 хиляди за "Опенхаймер", като приходите на всеки са над 1.5 милиона лева. Все още обаче и двата изостават зад годишния първенец по популярност у нас - "Бързи и яростни 10", гледан от 203 хиляди души от май досега.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Барби, Опенхаймер, боксофис

Още по темата