Медия без
политическа реклама

Всичко за "Опенхаймер" и в номинациите БАФТА

Британската академия му присъди 13, а в 11 категории се състезава "Клети създания"

18 Яну. 2024
Килиън Мърфи и Емили Блънт, които изиграха ролите на съпрузи в "Опенхаймер", позират на т.нар. Чаено парти на БАФТА, което предшества обявяването на номинациите.
ЕПА/БГНЕС
Килиън Мърфи и Емили Блънт, които изиграха ролите на съпрузи в "Опенхаймер", позират на т.нар. Чаено парти на БАФТА, което предшества обявяването на номинациите.

Филмът "Опенхаймер", който разказва историята на бащата на атомната бомба Дж. Робърт Опенхаймер и се превърна в шлагера на киносезон 2023/24, доминира и в номинациите на Британската академия за кино и телевизия. Той ще се състезава в 13 категории на наградите БАФТА, сред които за най-добър филм, режисьор (Кристофър Нолан), адаптиран сценарий, главна и поддържаща мъжка роля (Килиън Мърфи и Робърт Дауни младши), поддържаща актриса (Емили Блънт), музика (Лудвиг Гьорансон), операторска работа, монтаж, костюми, сценография, звук...

С 11 номинации за отличията, смянати за британския еквивалент на "Оскар" е "Клети създания" на Йоргос Лантимос. По девет имат "Убийците на цветната луна" и "Зона на интерес". Летният хит, който излезе на една дата с "Опенхаймер" - "Барби", получи пет. 

Филмът на Кристофър Нолан, който вече спечели осем награди "Изборът на критиците" и пет "Златен глобус", напълно резонно се състезава в категорията за най-добър филм. Той е в конкуренцията на "Клети създания", "Убийците на цветната луна", "Анатомия на едно падане" и "Останалите" (The Holdovers). 

БАФТА присъжда приз и за най-добър британски филм, където "Опенхаймер" няма как да попадне. "Клети създания" си я оспорва наградата в нея с "Наполеон", "Уонка", "Зона на интерес", "Старият дъб" на Кен Лоуч, All of Us Strangers, How To Have Sex, Saltburn. 

Грета Гъруиг не попадна сред претендентите за най-добър режисьор, но там все пак има една дама: французойката Жустин Трие с "Анатомия на едно падане". Останалите са Кристофър Нолан, Брадли Купър за "Маестро", Джонатан Глейзър със "Зона на интерес", а също Андрю Хей с All of Us Strangers и Алекзандър Пейн за "Останалите". Прави впечатление и отсъствието на ветерана Мартин Скорсезе.

Брадли е номиниран и за превъплъщението си в Ленард Бърнстейн в "Маестро", като за най-добър актьор номинирани са и Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джамати за "Останалите", Бари Киогън за Saltburn, Тео Йо за "Минали животи" и, разбира се, Килиън Мърфи в ролята на Опенхаймер.

Приза за най-добра актриса си оспорват Кери Мълиган за "Маестро", Ема Стоун" в "Клети създания", Сандра Хюлер в "Анатомия на едно падане", Фантазия Барино за "Пурпурен цвят" и Вивиан Опра за Rye Lane. Сандра Хюлер има още една номинация, в категорията за поддържаща женска роля, но със "Зона на интерес". 

При поддържащите актьори Робърт де Ниро в "Убийците на цветната луна" кръстосва шпаги с Робърт Дауни младши, Райън Гослинг, който отсрамва "Барби", а също Пол Мескал (All of Us Strangers), Джейкъб Елорди (Saltburn) и Доминик Сеса ("Останалите"). 

"Анатомия на едно падане" е с номинация и в категорията за най-добър неанглоезичен филм заедно с "20 дни в Мариупол", "Минали животи", "Общество на снега" и "Зона на интерес". "20 дни в Мариупол" е претендент и за БАФТА за документалистика. 

Най-добрата анимация ще се избира между "Момчето и чаплата", "Спайдър-Мен: в Спайди-вселената", "Стихии"  и "Бягството на пилето: Dawn of the Nugget". 

Наградите БАФТА ще бъдат раздадени на 18 февруари в Кралската фестивална зала на центъра "Саутбанк" в Лондон. Водещ на шоуто ще бъде актьорът Дейвид Тенант.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата