Медия без
политическа реклама

Нолан и жена му получават рицарско звание за заслуги към киното

Режисьорът и продуцентката Ема Томас ще бъдат извънредно удостоени с британското отличие

29 Март 2024
Кристофър Нолан за Ема Томас: тя е продуцент на всичките ни филми и всичките ни деца.
ЕПА/БГНЕС
Кристофър Нолан за Ема Томас: тя е продуцент на всичките ни филми и всичките ни деца.

Режисьорът Кристофър Нолан и неговата съпруга и продуцент Ема Томас ще бъдат ръкоположени за рицар и дама на Великобритания за своите заслуги към киното, съобщиха световните осведомителни агенции.

Новината за званията е изненадваща, тъй като обикновено те се връчват два пъти в годината - веднъж по случай Новата година и след това през ноември, на рождения ден на крал Чарлз III. В редки случаи се присъждат извънредно след специални постижения, често свързани със спорта и изкуството.

Отличията се връчват на церемония в Бъкингамския дворец, често лично от монарха на Великобритания. Понастоящем обаче кралят не поема никакви официални задължения, тъй като се лекува от рак, така че точната дата на ръкополагането не е известна. Все пак се знае, че самият Чарлз III е настоял на Нолан и Томас да бъде оказана тази чест. 

Признанието за артистичното семейство идва, след като биографичният им филм "Опенхаймер" спечели редица престижни световни отличия, след които седем "Оскар". По-рано този месец роденият в Лондон режисьор получи първата си Академична награда за режисурата на филма за "бащата на атомната бомба", в който ирландският актьор Килиън Мърфи изпълнява главната роля. Преди това той е бил номиниран за шест награди "Оскар", но никога не е печелил. Ема Томас е продуцент на филмите на съпруга си и лауреат на нагадата за най-добър филм, която "Опенхаймер" също спечели. През годините тя си е сътрудничила с Нолан по всички негови големи проекти, включително трилогията "Черният рицар", "Интерстелар" и "Тенет". 

Роден през 1970 г. в Лондон, в семейството на баща британец и майка американка, Нолан учи английска литература в лондонския "Юнивърсити колидж", като избира училището заради възможността да се занимава с кино. Там се запознава и с бъдещата си съпруга Ема, от която има четири деца - Флора, Оливър, Рори и Магнус. Заедно основават и управляват продуцентската компания "Синкопи". На церемонията по връчването на наградите "Оскар" по-рано този месец Кристофър Нолан благодари от сцената на жена си, "продуцент на всичките ни филми и всичките ни деца". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата