Медия без
политическа реклама

"Опенхаймер" гръмна и наградите БАФТА

Филмът на Кристофър Нолан триумфира със 7, "Клети създания" е с 5 статуетки

18 Февр. 2024
Кристофър Нолан и неговата съпруга и продуцентка Ема Томас позират с наградите, спечелени за "Опенхаймер".
ЕПА/БГНЕС
Кристофър Нолан и неговата съпруга и продуцентка Ема Томас позират с наградите, спечелени за "Опенхаймер".

Победоносният марш на "Опенхаймер" през сезона на филмовите награди премина и през Лондон, където обра лъвския пай в 77-ото издание на БАФТА. Той спечели седем от статуетките на Британската академия за кино и телевизия, след като бе номиниран в 13 категории. Епичната драма за "бащата" на атомната бомба бе обявена за най-добър филм. Кристофър Нолан е най-добър режисьор, Килиън Мърфи - най-добър актьор, а Робърт Дауни младши - актьор в поддържаща роля. 53-годишният Нолан, който е британец от Лондон, е бил номиниран осем пъти досега за най-високото киноотличие на Острова, без да спечели. За Дауни, който му благодари с думите "този пич", това е втора БАФТА след "Чаплин" през 1992 г. Самият режисьор говори от сцената за еволюцията на ядрената заплаха в десетилетията между филмовия разказ и днес.

"Опенхаймер" спечели и за оригинална музика на Лудвиг Гьорансон, операторско майсторство (Хойте ван Хойтема) и монтаж. 

Наградата за най-добра актриса напълно заслужи Ема Стоун за изпълнението си в "Клети създания". Викторианската стиймпънк фантазия на Йоргос Лантимос получи общо пет награди БАФТА тази вечер (от 11 номинации) - включително за костюми, сценография, грим и прически и визуални ефекти.

Френският "Анатомия на едно падане" си тръгна със статуетката за оригинален сценарий (дело на съпрузите Жустин Трие и Артюр Арари), а дебютантът Корд Джеферсън - за адаптиран сценарий в режисирания от него American Fiction. За поддържаща женска роля бе отличена Давайн Джой Рандолф за играта си в "Заседнали" - превъплъщение, което й донесе абсолютно всяка награда в категорията през този сезон.

"Зона на интерес" на Джонатан Глейзър взе наградите в две привидно несъвместими категории - за най-добър британски филм и за най-добър неанглоезичен филм. Драмата за Холокоста наистина е британска продукция, която обаче е заснета изцяло в Полша, а героите говорят на немски и идиш. Филмът на Глейзър спечели и статуетката за звук.

"Заседнали" (The Holdovers) и "Зона на интерес" са фаворитите на сезона, непоказвани по нашите екрани. Техните премиери предстоят през март на "София филм фест".

"20 дни в Мариупол" бе отличен в документалната категория. Режисьорът Мстислав Чернов каза, че след като "още един град (Авдеевка - б.р.) току-що беше окупиран от Русия, по-важно е от всякога да сме тук и да продължаваме да говорим за това". "Мариупол е символ на всичко, което се случва в Украйна, символ на борбата и вярата", добави той. 

БАФТА за най-добър анимационен филм получи японският шедьовър "Момчето и чаплата". Както винаги, не липсваха и разочарования - с нула награди останаха "Убийците на цветната луна" (от 9 номинации), "Маестро" (седем) и "Барби" (пет).

Водещ на церемонията в Лондон бе актьорът Дейвид Тенант, а на първия ред седеше британският престолонаследник принц Уилям.

Остават три седмици до кулминацията на наградния сезон - връчването на "Оскарите". В прогнозите на букмейкърите "Опенхаймер", който и там се състезава в 13 категории, бележи огромно превъзходство над конкурентите си. 

Още по темата