Медия без
политическа реклама

Българин спечели БАФТА за най-добра музика към видеоигра

Композициите на Борислав Славов донесоха едно от петте отличия на Baldur's Gate 3

13 Апр. 2024
Борислав Славов с наградата БАФТА.
Борислав Славов с наградата БАФТА.

Българският композитор Борислав Славов спечели наградата за Най-добра музика в тазгодишното 20-о издание на BAFTA Game Awards. Два месеца след своите престижни филмови отличия, раздадени най-вече на "Опенхаймер" и "Клети създания", Британската академия за филмово и телевизионно изкуство традиционно отбеляза и най-добрите постижения в гейминг индустрията. 

Славов получи признание като композитор на музиката на обявената за игра на годината Baldur's Gate 3. Създадената в Белгия видеоигра от света на Dungeons & Dragons беше с 11 номинации и спечели пет награди. 

Статуетката беше връчена на българския композитор от автора на музиката за "Спайдърмен" и "Крал Артур" Даниел Пембертън. "Ако някой преди 20 години ми беше казал, че ще съм тук с вас - нямаше да повярвам. Благодаря на БАФТА за това, че "Mузиката на видеоигрите" е изкуство със своите пълни права", коментира Борислав Славов, цитиран от БНР. 

Мария Анастасова и Илона Иванова са красивите гласове към музиката в Baldur's Gate. В екипа като оркестратор участва и композиторът Георги Андреев.

Кариерата на Борислав Славов в създаването на музика за игри стартира с една от най-добрите български стратегии - Knights of Honor. През 2016 г. той става музикален директор на белгийската компания Larian Studios, известна най-вече с поредицата Divinity. Името на Славов се свързва още с игрите Divinity: Original Sin 2 и Crysis 2, където работи с легендата на филмовата музика Ханс Цимер. В момента Борислав се подготвя за концерт с Лондонската филхармония, който ще се състои в Royal Festival Hall в Лондон на 4 май.

Baldur's Gate 3 спечели и отличията за най-добър сюжет, най-добра поддържаща роля (Андрю Уинкът за озвучаването на един от персонажите) и наградата на публиката. Това е ролева видеоигра, в която играчът поема ролята на главния герой във фантастичен свят, вдъхновен от Средновековието. През декември Baldur's Gate 3 спечели и шест приза на Game Awards 2023 в Лос Анджелис. Откакто беше публикувана миналия август, вече са продадени над 10 милиона копия от играта за PC, Playstation и Xbox.

OST on Spotify: https://t.co/E6x3Rrk66ZGame Developed by Larian Studios - https://twitter.com/larianstudios ; https://larian.com/Baldur's Gate 3 Original Sou...

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?