Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова покори и Британската академия

09 Март 2021
facebook
Мария Бакалова на наградите "Златен глобус".

Ден след като спечели наградата „Изборът на критиците“ в много сериозна конкуренция, Мария Бакалова получи и номинация от Гилдията на продуцентите в САЩ. А днес последва още една номинация - за най-важното британско отличие в киното, наградата БАФТА за поддържаща женска роля. Призовете БАФТА се раздават от Британската академия за кино и телевизия. 

До момента 24-годишната Мария Бакалова има 27 награди и 36 номинации за ролята си в "Борат 2", а номинациите за най-важните отличия в света на киното - "Оскар", ще бъдат обявени след по-малко от седмица - на 15 март. В родината си Бакалова, която бележи безпрецедентен успех за български артист, продължава да получава скептични коментари за успехите и актьорското си майсторство - последно от Копринка Червенкова, бивш дисидент и дългогодишен главен редактор на в. "Култура". Тя определи изпълнението й като "абсолютно дъно, читалището на "Меден рудник".  

За разлика от САЩ, където често "Борат 2" бива номиниран и/или награден и за най-добра комедия и главна мъжка роля на Саша Барон Коен, тук единствената номинация на филма е за 24-годишната българка. Претендентките, с които се състезава тя за наградата, са коренно различни от тези в САЩ. Причините са няколко - в БАФТА-номинациите са включени доста филми от Острова, освен американски продукции; освен това е далеч по-видимо етническото и расово разнообразие. Бакалова е в конкуренцията на корейката Юн Йо-Джон ("Минари"), афроамериканката Доминик Фишбек от "Юда и черният месия", чернокожата Косар Али от Rocks, ирландката Ниам Алгар (Calm With Horses) и мулатката от Лондон Ашли Мадекве (County Lines).

Номинациите за най-добър филм включват фаворита на наградния сезон дотук - "Земя на номади", черната комедия "Момиче с потенциал", съдебната драма "Процесът срещу Чикаго 7", "Бащата" по едноименната пиеса и "Мавританецът", с който Джоди Фостър спечели "Златен глобус" за най-добра поддържаща женска роля (отличие, което Мария вероятно щеше да вземе, ако беше останала в тази категория, но незнайно защо я прехвърлиха в състезанието за главна). Сред актрисите в главна роля също има няколко (сравнително неизвестни) британки, познати от предишни номинации имена са Франсис Макдорманд за "Земя на номади" и Ванеса Кърби за "Жена на парчета". 

БАФТА за най-добър актьор ще си оспорват сър Антъни Хопкинс за "Бащата", покойният Чадуик Бозман за "Ма Рейни, майката на блуса", Риз Ахмед (Sound of Metal), Адаш Гурав ("Белият тигър") и Мадс Микелсен за "Още по едно". Филмът на Томас Винтерберг е фаворит при чуждоезичните продукции, където негови конкуренти са "Скъпи другари" на Андрей Кончаловски, френският "Клетниците", босненският "Кво вадис, Аида" и американският "Минари", който заради езика, тематиката и персонажите си минава за корейски. 

Винтерберг е номиниран и сред най-добрите режисьори редом с Клое Жао ("Земя на номади"), Лий Айзък Чун ("Минари"), Ясмила Збанич ("Кво вадис, Аида"), Шанън Мърфи ("Млечни зъби") и Сара Гаврън (Rocks). В тази категория също стриктно се съобразяват с новата конюнктура - от шест номинанти четири са жени. 

Още по темата