Медия без
политическа реклама

"Аватар 2" е най-касовият филм у нас за всички времена

Всеки осми билет, продаден през последната година, е бил за пътешествие до Пандора

17 Яну. 2023
"Аватар 2" задмина предшественика си по касов сбор, макар той да е бил гледан от повече хора през 2009 и 2010 г.
снимка: Форум филм
"Аватар 2" задмина предшественика си по касов сбор, макар той да е бил гледан от повече хора през 2009 и 2010 г.

"Аватар: Природата на водата" счупи 13-годишния рекорд на своя предшественик и стана най-касовият филм у нас за всички времена. Само за месец разпространение той е спечелил впечатляващите 5.4 милиона лева. Зрителите, които са си купили билет за него, са малко над 386 хиляди. Разбира се, днес билетите за кино са много по-скъпи, отколкото бяха през 2009 г., когато излезе "Аватар" - така че оригиналът, чиито финални приходи възлизат на 5.3 млн., със сигурност е бил гледан от повече хора. Но като общ финансов сбор продължението е недостижимо в новата история на киноразпространението в България. 

Приблизително всеки осми продаден билет у нас през последните 12 месеца е бил за пътешествие до Пандора. Приходите на "Аватар: Природата на водата" са 1/8 от общия касов сбор за всички филми, които са прожектирани в кината през 2022-ра. 

В световен мащаб филмът е далеч от такова постижение, но продължава да напредва. До момента е спечелил 1.9 милиарда долара и със сигурност ще надмине сумата от 2 милиарда - постижение, с което могат да се похвалят само пет филма досега. "Аватар 2" е много близо до миналогодишния шампион "Спайдърмен: Няма път към дома" и се очаква до дни да го задмине. Следващите конкуренти са "Отмъстителите: Война без край" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда", всеки от които е спечелил малко над 2 милиарда от киноразпространението си. А победи ли тях, "Природата на водата" ще се изправи в битка за третото място във вечната класация с "Титаник" - шедьовъра на режисьора Джеймс Камерън от 1997 г. "Титаник" обаче няма да се даде без бой: на 10 февруари, по случай своята 25-годишнина, филмът излиза в дигитално преработена версия в новия формат HFR по световните киноекрани (включително и у нас), така че се очаква и неговите приходи от 2.194 млрд. долара да се увеличат.

Най-гледаният филм в историята на киното е първият "Аватар", отново на Джеймс Камерън, с над 2.9 млрд. долара. 

години след "Аватар" - най-печелившият филм в историята на киното, Джеймс Камерън се завръща с продължение съобразно олимпийския принцип: по-бързо, по-високо, по-силно. По-дълго, по-скъпо, по-виртуозно визуално.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?