Медия без
политическа реклама

Джеймс Камерън се състезава със себе си като крал на боксофиса

14 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Джеймс Камерън

Два месеца след премиерата на "Аватар: Природата на водата" и 25 години след премиерата на "Титаник" Джеймс Камерън се състезава само със себе си на върха на боксофис класациите. Неговите два филма оглавиха и последния уикенд, изпреварвайки по приходи нови филми като "Професия стриптийзьор 3" (Magic Mike's Last Dance) с Чанинг Тейтъм.

Триумфът на "Аватар 2" начело бе прекъснат само за седмица от "Почукването" на М. Найт Шамалан в началото на февруари, но ведната след това той се завърна на върха с приходи от $ 25.8 милиона за деветия си уикенд на екран. "Титаник" пък, който се завърна в кината след триумфа през 1997/8 г. в ремастерирано 3D и HFR издание послучай 25-ата си годишнина, е втори по брой зрители в света с 22.3 милиона долара от билети.

За момента "Титаник" все още е третият най-доходосен филм в историята на киното. Но той е вече по-малко от 4 милиона долара пред "Аватар: Природата на водата" и вероятно до дни те ще си разменят местата. Към днешна дата "Титаник" е спечелил $2 216 990 964, а продължението на "Аватар" - $2 213 093 090. Все пак епосът за потъващия кораб е гледан от многократно повече зрители, защото е реализирал тези приходи при много по-ниска цена на билет.

Джеймс Камерън в момента окупира първото, третото и четвъртото място в класацията на най-печелившите филми на всички времена - непоклатима на върха е неговата първа сага за Пандора от 2009 г., с почти 3 милиарда, спечелени от кинобилети. На второто място се е промъкнал заключителният филм от "Отмъстителите" на Marvel - "Отмъстителите: Краят" с 2.8 милиарда приходи.

Постижението на Камерън обаче едва ли ще бъде подобрено от друг режисьор и продуцент в обозримо бъдеще. 

 

У НАС

Девет седмици несменяем начело и с приходи от почти 6.4 милиона лева, "Аватар: Природата на водата" вече е най-успешният в киноразпространението след 1990 г. Рекордът на оригиналния филм бе 5.346 млн. лева. Хубаво е обаче и тук да се има предвид инфлацията: през 2009/10 г. "Аватар" е гледан от 473 118 зрители, а засега публиката на "Аватар 2" е "само" 454 424 души.

Предполагаемо много по-голям брой хора са гледали "Титаник" в края на миналия век, но "Сега" не разполага с тези данни. 

Представянето на юбилейния "Титаник" в българските киносалони е скромно: той заема 4-о място в националния боксофис с едва 5100 зрители и 78 хил. лева.

Препоръчваме ви все пак да го гледате - по възможност с децата и внуците си, въпреки че е излъчван многократно по телевизията и в други домашни формати: той си остава част от световната културна съкровищница, а пълният му блясък се разгръща единствено на голям екран, Ето и обръщението на самия Камерън към публиката.

Мегахитът на Джеймс Камерън #Титаник акостира ексклузивно в кината от 10 февруари на 3D, HFR 3D и IMAX 3D.

 

Още по темата