Медия без
политическа реклама

Златен джобен часовник от "Титаник" е продаден за £900 000

28 Апр. 2024
За разлика от много часовници от "Титаник", които са застинали във времето на фаталната нощ, часовникът е възстановен и носен от сина на загиналия си собственик.
Henry Aldridge & Sons
За разлика от много часовници от "Титаник", които са застинали във времето на фаталната нощ, часовникът е възстановен и носен от сина на загиналия си собственик.

Златен джобен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е продаден за шест пъти по-висока цена от исканата - 900 000 паунда, разказва Би Би Си.

Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор и беше оценен на 150 000 паунда преди търг в Уилтшир. Тази цена е идентична с тази на друг артефакт от "Титаник", но когато се вземат предвид данъците и таксите, купувачът ще плати 1,175 млн. паунда. Аукционерът Андрю Олдридж определи общата цена като "световен рекорд".

Предишната най-висока сума, платена за артефакт от "Титаник", беше за цигулка, която също беше продадена за 900 000 паунда, но с тогавашните данъци и такси тя достигна 1,1 млн. паунда.

Това означава, че за часовника е дадена най-високата сума, плащана някога за отделен предмет от обречения лайнер, потънал през 1912 г.

Калъф за цигулка, принадлежал на човека, който е ръководил оркестъра на палубата, също е достигнал 290 000 паунда, или 366 000 паунда с данъците и таксите.

Титаник плава от Саутхемптън за Ню Йорк, когато се удря в айсберг в Северния Атлантик в нощта на 14 април 1912 г. Той потъва, като загиват повече от 1500 души.
Катастрофата е една от най-известните в историята на корабоплаването и е вдъхновила книги, пиеси, песни и холивудски филми.

Часовникът и кафявата кожена чанта за цигулки принадлежали на двама души, които се превърнали в част от фолклора за "Титаник".

47-годишният г-н Астор потъва заедно с кораба, след като качва младата си съпруга Мадлен в спасителната лодка и изпушва последната си цигара.

Уолъс Хартли от Колн, Ланкашир, и неговият осемчленен оркестър свирят, за да успокоят пътниците по време на бедствието.

И двата предмета са намерени, когато телата на собствениците им са извадени от водата.

"За разлика от много часовници от "Титаник", които са застинали във времето на фаталната нощ, часовникът е възстановен и носен от сина на г-н Астор, Винсент", каза Дейвид Бедърд, председател на Британското дружество "Титаник".

"Забележителна е възможността да видим часовника на Джей Джей Астор, като знаем, че е бил в джоба му, когато е сложил младата си бременна съпруга в спасителната лодка и се е оттеглил, с ясното съзнание че няма да оцелее", добавя той.

Г-н Хартли потъва заедно с кораба, но не и преди да прибере цигулката си в кожения калъф и да го пристегне до себе си, вероятно за да му помогне да се задържи над водата. Няколко дни след потъването на кораба тялото на Хартли е намерено с все още прикрепена към него чанта. "Калъфът е запазен доста добре, въпреки че е бил повреден от водата", казва Бедърд.

Калъфът и цигулката са изследвани в продължение на няколко години. Емблематичната цигулка е продадена на търг през 2013 г.

"На този кораб е имало над 2200 души, така че историята има над 2200 глави. Всеки от тези хора има да разказва индивидуална история", казва Олдридж, управляващ директор на "Хенри Олдридж и син".

Ключови думи:

Титаник