Медия без
политическа реклама

Джеймс Камерън се опасява от провал на "Аватар 2"

06 Юли 2022

Режисьорът Джеймс Камерън се страхува, че "Аватар: Пътят на водата" няма да постигне успех в боксофиса, сравним с този на предшественика му. Както е известно, първата част от 2009 г. е най-касовият филм в историята с 2.847 милиарда долара. През 2019 г. той бе изместен за кратко от "Отмъстителите: Краят", но програмираните през 2021-а в Китай прожекции (докато кината в САЩ и много европейски страни оставаха затворени заради ковид) го върна на върха. Трети във вечната класация е предишният филм на Камерън - "Титаник", излязъл през 1997 г., когато още нямаше 3D и билетите за кино бяха драматично по-евтини, т.е. той е привлякъл много повече зрители и от "Аватар", и от "Отмъстителите".

Дългоочакваното продължение на "Аватар" ще излезе през декември тази година след многобройни отлагания във времето. 67-годишният режисьор заяви пред филмовото списание Empire: "Ако направим 20 или 30 процента по-малко (приходи - б.р.) от оригинала, защото пазарът просто вече не е същият, това би било лошо. Троловете ще кажат, че на никой не му пука и не може да си спомни имената на героите или дори едно-единствено проклето нещо, което се е случило в оригиналния филм...".

Джеймс Камерън признава, че вкусовете и навиците на аудиторията са се променили за изминалите 13 години и затова той и Disney (които междувременно придобиха компанията продуцент на филмите 20th Century Fox) ще се постараят да опреснят паметта на зрителите, като пуснат отново "Аватар" в кината през септември.  

Режисьорът заяви, че новият филм ще е дълъг три часа, но и че не иска зрителите да "хленчат" за това, при положение че прекарват цели дни в гледане на тв сериали. "Не искам никой да мрънка за продължителността, когато седи и гледа (телевизия) в продължение на осем часа... Почти мога да напиша тази част от рецензиите предварително: "Мъчително дългият тричасов филм... Гледал съм децата ми да седят и да гледат пет едночасови епизода подред".

В интервюто Камерън признава още, че се е питал дали изобщо е правилно да се прави продължение на "Аватар". "Трябваше дълго да обмислям дали изобщо искам да направя още един "Аватар", защото това беше много трудно и рисковано. Когато си направил нещо, което е било толкова трансцендентно по отношение на успеха, наистина ли искаш да се опиташ да го повториш? Мислих за това в продължение на две години, преди най-накрая да се реша".

Два дни по-рано стана ясно, че са предвидени не две, а четири продължения на екологично-фантастичната история за сините хора от Пандора, но вероятно за "Аватар" 4 и 5 ще се търси друг режисьор. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?