Quantcast

Медия без
политическа реклама

Документален филм доказва защо героят на Ди Каприо в „Титаник“ умира

Режисьорът Джеймс Камерън възпроизвежда в научен експеримент финалната сцена с каскадьори и съдебен лекар

17 Дек. 2022
20th Century Fox
Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет във финалната сцена в "Титаник".

Режисьорът Джеймс Камерън обясни невъзможността да бъдат спасени и двамата главни герои в „Титаник“, опровергавайки пред изданието Toronto Sun теорията на многобройните фенове, че Джак, изигран от актьора Леонардо ди Каприо, е можел да оцелее в края на филма. Режисьорът планира да докаже в предстоящ документален филм, че героят не би могъл да остане жив в реалните условия на потъването на гигантския презокеански лайнер.

Още от премиерата на филма през 1997 г. киноманите обсъждат финала, като мнозина стигат до извода, че Роуз (Кейт Уинслет) е можела да се свие и да направи място на Джак (Леонардо ди Каприо) на плаващата врата, като по този начин би спасила живота му. Те смятат, че на този импровизиран сал е имало достатъчно място за двама.

За обследването на тази тема кинематографистът наема съдебен лекар и двама каскадьори със същите физически данни (телесна маса) като героите (съответно актьорите) в лентата. Специалистите пресъздават сцената със сала при потъването на „Титаник“, спускайки каскадьорите в ледена вода с прикрепени към телата им специални сензори. Целта на научния експеримент е била да се изясни дали Джак и Роуз биха могли да оцелеят при различни методи на спасяване. „И отговорът беше следният: двамата по никакъв начин не биха могли да оцелеят. Само един би могъл да се спаси“, категоричен е Камерън. Той заявява пред изданието, че резултатите от изследването ще бъдат представени в документален филм за снимането на „Титаник“, който трябва да излезе през февруари 2023 г. Той ще бъде излъчен по National Geographic за Празника влюбените св. Валентин 14 февруари.

Камерън е на мнение, че и чисто художествено за посланието на филма се е налагало героят на Лео да умре. На въпрос дали 25 години след създаването на романтичната драма „Титаник“ не съжалява, че не е осигурил хепиенд за обречения Джак, режисьорът отговаря: „Не, трябваше да умре. Това е като „Ромео и Жулиета“. Това е филм за любовта, саможертвата и смъртта. Любовта се измерва със саможертвата”, категоричен е той.

В епизод на тв шоуто „Ловци на митове“ от 2013-а водещите Джейми Хайнеман и Адам Савидж теоретизират, че Джак е можел да оцелее, като завърже спасителната жилетка на Роуз под плаващата врата. Дуото заключава, че смъртта на главния герой е била ненужна. Но през 2017 г. Камерън оспорва констатациите им пред Daily Beast, като обяснява, че в ледената вода мозъкът бързо започва да изпада в хипотермия. Снемането на жилетката на Роуз и прикрепването й под вратата би отнело 5-10 минути, така че Джак не би могъл да се върне на повърхността на водата жив.

През 2019 г., когато Брад Пит пита шеговито колегата си Ди Каприо от „Имало едно време в Холивуд дали Джак все пак би могъл „да се побере на тази врата в края на „Титаник“, той отговаря лаконично“ „Без коментар“. Партньорката им Марго Роби определя финала на филма като „най-големия спор в съвременното кино“. „За всички времена“, уточнява самият Ди Каприо.

По-рано Джеймс Камерън разказа, че Леонардо ди Каприо би могъл да се размине с ролята на Джак Доусън, която го направи мегазвезда, защото не искал да се яви на кастинг.

 

 

 

Още по темата