Медия без
политическа реклама

170 холивудски звезди пълнят списъка на височайшия сводник Джефри Епщайн

Сред тях са Леонардо ди Каприо, Брус Уилис, Кевин Спейси, Мадона, Майкъл Джексън и десетки още

05 Яну. 2024
Прокурорът на Ню Йорк Джефри Бърман говори на пресконференция за ареста на финансиста Джефри Епщайн на 8 юли 2019 г.
ЕРА/БГНЕС
Прокурорът на Ню Йорк Джефри Бърман говори на пресконференция за ареста на финансиста Джефри Епщайн на 8 юли 2019 г.

Близо 170 холивудски звезди се оказаха в съдебните документи по делото на американския финансист милиардер, обвинен в сексуални престъпления и трафик на хора с цел секс-експлоатация, който през 2019 г. се самоуби, докато очакваше да стартира процесът срещу него, съобщи Daily Express. В сряда започна разсекретяването на имената в „списъка на Епщайн“ и от него се появиха тези на Леонардо ди Каприо, Брус Уилис, Камерън Диас, Кевин Спейси, Бен Афлек, Анджелина Джоли и десетки още. По данни на следствието всички те са се познавали с Епщайн и са имали достъп до организираните от него оргии с участието на непълнолетни. Засега обаче няма причина да се твърди, че изброените лица са знаели за престъпленията на Епщайн или са участвали в тях, пише изданието. Включването им в списъка не предполага никакви неправомерни действия, а просто показва, че по някакъв начин са били „част от разговора“.

Информацията по делото на Епщайн беше публикувана след граждански иск, заведен от една от жертвите на магната. Нюйоркският съдия Лорета Преска нареди да бъдат разпечатани стотици файлове, включително резюме от 30 страници на свидетелствата на основната обвинителка Джоана Сьоберг от 2015 г. В разкритите материали фигурират имена на актьори като Джон Траволта, Кейт Бланшет, Том Ханкс, Чарлийз Терон, Джордж Клуни, Краля на попмузиката Майкъл Джексън, певиците Мадона и Риана, илюзиониста Дейвид Копърфийлд, предприемача Бил Гейтс, дори астрофизикът Стивън Хокинг и др. В съдебните документи се споменават и гръмки политически имена като бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Доналд Тръмп, британския принц Андрю и т.н.

Милиардерът Епщайн бе известен със склонността си да общува със знаменитости. Документите по делото му, обхващащи две десетилетия, включват статии във вестници, документални записи, интервюта и книги за скандала. Те ясно показват, че Епщайн е имал приятели на високи позиции, като често се е обграждал и с холивудски звезди. Списъкът включва жертви на сексуално насилие, свидетели, бивши служители на магната и др.

За пръв път той бе арестуван през 2005 г. във Флорида по обвинение, че е платил за секс с 14-годишно момиче. По-късно аналогични показания са били получени от десетки непълнолетни девойки. През 2008 г. на Епщайн се удава да избегне наказателно преследване за насилие над непълнолетни, но го осъждат на 18 месеца зад решетките за организирането на мрежа за проституция. Държан е обаче в частното крило на затвора в Палм Бийч, разрешено му е да излиза в града и да работи по 12 часа 6 дни седмично. След 13 месеца е освободен за изпитателен срок, по време на който му е позволено дори да ползва частен самолет.

След осъждането на Епщайн някои от влиятелните му приятели, включително Бил Клинтън и Доналд Тръмп, се дистанцираха от него. Мнозина обаче не го направиха и Епщайн продължи да общува с богатите и известните, често и чрез благотворителна дейност.

През 2019-а той беше открит мъртъв в килията си, докато очаква процес по последвали обвинения, припомня изданието.

Обвинителката на Епщайн – Джоана Сьоберг, по-рано разказа, че и певецът Майкъл Джексън е посещавал имението на височайшия сутеньор във Флорида. Публикуваните съдебни документи потвърждават, че и Джако е в „списъка на Епщайн“. Сьоберг е дала показания срещу него още през май 2016 г., отбелязвайки обаче, че не е имала никакви взаимоотношения с Майкъл Джексън по време на срещите. Жената също така твърди, че през март 2001-ва, когато е била 21-годишна, принц Андрю се е домогвал до нея в нюйоркското имение на Епщайн.

Във втората част от публикуваните документи са разкрити показанията на няколко анонимни непълнолетни момичета. Те разказват, че на партитата са били събличани, след което Епщайн извършвал с тях действия от сексуален характер. След време бивали карани да доведат свои приятелки и съученички за „свежа плът“, а те самите били прехвърляни на други мъже. Тук за пръв път се появяват и свидетелства за шантаж на влиятелни хора. Друга предполагаема пострадала в делото на финансиста – Вирджиния Джефри, признава, че е била „продавана“ на принц Андрю, както и на бизнесмена Глен Дубин – близък приятел на Бил Гейтс и един от главните дарители на Bill Gates Foundation и Демократическата партия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата