Медия без
политическа реклама

Спилбърг ще съживи "Наполеон" на Стенли Кубрик

Още не съм приключил, прие с хумор режисьорът "Златната мечка" за цялостно творчество

22 Февр. 2023
Спилбърг забавлява Боно на сцената.
ЕПА/БГНЕС
Спилбърг забавлява Боно на сцената.

Американският режисьор Стивън Спилбърг обяви, че е започнал работа по минисериал за Наполеон Бонапарт, базиран на нереализирания сценарий на Стенли Кубрик, предадоха осведомителните агенции. "В процес сме на създаване на поредица от седем епизода за американската платена телевизионна мрежа HBO", каза Спилбърг на пресконференция в Берлин, макар да не уточни дали той ще режисира или продуцира. Сценарият е написан през 1961 г.

Кубрик, който почина през 1999 г., не успява да заснеме биографичен филм за Наполеон. За създаването на сценария той провежда мащабно проучване на живота на френския владетел. До заснемането му обаче не се стига главно поради финансови причини. За несъстоялата се мащабна продукция Стенли Кубрик ухажва Джак Никълсън (който по-късно изпълнява главната роля в "Сиянието" и Одри Хепбърн), планира 150 снимачни дни, 15 000 статисти като войници и заснемане на 70-милиметрова лента. 

След смъртта на режисьора проектът е свързван с имената на Баз Лурман и Кари Фукунага. 

Още преди десет години Спилбърг спомена, че иска да направи продукция по сценарий, написан от режисьора на "2001: Една одисея в космоса" и "Портокал с часовников механизъм". Именно Кубрик го е вдъхновил за създаването на "AI: Изкуствен интелект" (2001). "Когато намеря книга или сценарий, или ми хрумне оригинална идея, за която мисля, че ще стане добър филм: това вълнение… надделява над всичко", каза Спилбърг, цитиран от Ройтерс.

Режисьорът посъветва бъдещите си колеги да започват с историята. "Ако искаш да станеш режисьор, първо пиши", каза той. "Защото историите са тези, които ще накарат публиката да ти обърне внимание, а не кадрите". 

На Берлинале 76-годишният Стивън Спилбърг получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос. С продукциите си от "Челюсти" през "Извънземното" до "Списъкът на Шиндлер" той промени историята на киното, мотивираха решението си от фестивала. Почетната "Златна мечка" му бе връчена от певеца на U2 Боно, който го описа като "една от най-големите клечки в Холивуд". 

Последният му филм "Семейство Фейбълман", който бе прожектиран преди церемонията в Берлин, е сред фаворитите на наградите "Оскар", които ще бъдат раздадени на 12 март в Лос Анджелис. 

"Малко съм притеснен, че ми дават наградата за цялостно творчество. Защото аз не съм приключил", заяви с чувство за хумор Спилбърг на церемонията в "Берлинале Паласт". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата