Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британска тв купи картина на Хитлер, за да я унищожи в ефир

Шоуто на Джими Кар обаче бе посрещнато на нож

15 Окт. 2022
Channel 4
Противоречивият тв водещ отново разбуни духовете с предстоящото си шоу "Джими Кар унищожава изкуство".

Британският телевизионен канал Channel 4 се сблъска с остра критика заради плановете си за ново предаване, което ще позволи на аудиторията в студиото да реши дали да унищожи картина на Адолф Хитлер, съобщи Си Ен Ен.

Каналът закупи творби на редица "проблемни" художници, сред които освен нацисткия фюрер са осъденият педофил Ролф Харис и сексуалният насилник Ерик Гил, но също и класикът Пабло Пикасо, пише "Гардиън". Водещият на шоуто Jimmy Carr Destroys Art Джими Кар ще води дебат за това дали едно произведение на изкуството може да бъде отделено от своя създател. Накрая публиката ще гласува дали Кар трябва да унищожи произведението в ефир. Ако зрителите решат да ликвидират картината на Хитлер, тя ще бъде накъсана, съобщи говорител на Ченъл 4 пред Cи Ен Ен.

Други произведения на изкуството в предаването обаче "може да бъдат подпалени с огнехвъргачка", каза говорителят. Но обявените планове за "Джими Кар унищожава изкуство", което трябва да бъде излъчено на 24 октомври, предизвикаха силни критики. Фондацията  за Деня в памет на Холокоста обвини предаването, че "превръща Хитлер в тема за лековато забавление". "Няма нищо забавно или смешно в Хитлер или в убийството на 6 милиона евреи и преследването на милиони други", казва Оливия Маркс-Уолдман, главен изпълнителен директор на фондацията, в изявление за Cи Ен Ен. 

Изборът на Кар за водещ също е противоречив, посочва медията. По-рано тази година той беше порицан за това, че се пошегува с ромите, убити по време на Холокоста. По съвпадение известният комик ще гостува в България на 19 октомври - пет дни преди премиерата на Jimmy Car Destroys Art. Шоуто му е в зала 1 на НДК.

На свой ред Channel 4 защити предаването си в изявление, като го нарече "обмислено и нюансирано изследване на границите на свободното изразяване в изкуството и на това дали творби на морално презряни художници все още заслужават да бъдат гледани". Програмният директор Иън Кац коментира, че шоуто продължава дългата традиция на тв канала да проявява "иконоборство и непочтителност". В ефира на Ченъл 4 е провеждана например аутопсия пред публиката, а участници пред камерата са вземали наркотици. 

Още по темата