Медия без
политическа реклама

Има българска следа в поругаването на мемориала на Холокоста в Париж

Хотелските резервации на тримата извършители са направени от България

23 Май 2024
Графити, като тези на мемориала на Холокоста, се появиха на 14 май и на сграда на ул."Муси" в същия район на Париж
Свободна Европа
Графити, като тези на мемориала на Холокоста, се появиха на 14 май и на сграда на ул."Муси" в същия район на Париж

Появява се българска връзка в оскверняването на мемориала на Холокоста в Париж, става ясно от публикации във френски медии, цитирани от "Свободна Европа". Френските власти разследват дали става въпрос за операция, координирана от Русия.

Полицията е установила трима заподозрени за появилите се в нощта на 13 срещу 14 май графити върху мемориала - направени с шаблон 35 червени длани. Те са отседнали в хотел в Париж, след което са отпътували за Белгия. Резервациите им са направени от България, съобщила френската прокуратура пред "Свободна Европа".

Върху мемориала на Холокоста са изписани имената на 3900 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреите от преследване по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Впоследствие прокуратурата и разследващите органи са информирани за наличието на няколко десетки подобни графити в близките до мемориала 4-ти и 5-ти райони на Париж.

Новината за българска връзка идва на фона на надигащ се антисемитизъм в България и по света, отчетен в годишния доклад за антисемитизма по света, публикуван в началото на май. В последните седмици студенти в Западна Европа и САЩ протестират срещу войната в Ивицата Газа, където Израел провежда офанзива с десетки хиляди жертви. Според тях Израел нарушава международното право.

Френската полиция провежда щателно разследване на оскверняването на мемориала. Престъплението може да е по-тежко, ако се докаже дискриминация въз основа на действителна или предполагаема принадлежност към определена етническа група, раса или религия. В такъв случай се предвижда наказание от 4 г. затвор и глоба от 30 000 евро.

Червените длани би трябвало да символизират изцапани с кръв ръце - в подкрепа на обвинението срещу Израел за убийството на хиляди цивилни в Ивицата Газа.

"В нарушение на тайната на разследването е разкрито, че използването на видеонаблюдение е позволило да се проследи движението на трима души в нощта на престъплението до хотел в 20-и район [в Париж], след това тяхното отпътуване до автогара Берси и заминаването им за Белгия", съобщава прокуратурата и добавя, че резервациите са били направени от България.

Но засега не се дават повече подробности, нито се посочват националността и имената на заподозрените.

Английският в. "Гардиън" обаче пише директно, че заподозрените са българи. Според камери от  уличното видеонаблюдение, двама от тях са правели графитите, а третият е снимал с телефон.

Разследващите първоначално идентифицират мъжете по клетките на мобилния оператор. Впоследствие се оказва, че единият от тях е забравил копие от паспорта си в хотела. От "Свободна Европа" са изпратили въпроси до българското посолство в Париж и до френското посолство в София и очакват отговорите им.

Френският президент Еманюел Макрон осъди акта като проява на "одиозен антисемитизъм". Той написа в "Туитър", че този вандализъм накърнява паметта на онези, които са спасили евреите по време на Холокоста, както и на жертвите.    

Френска еврейска организация пък осъди оскверняването като проява на "митинг на омраза срещу евреите".

Разследващите търсят дали графитите са поръчани от руските служби за сигурност. Според тях те може да са по модела на антисемитска проява в Париж миналата година. Тогава звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху сгради в Париж и околностите му, което предизвика подобен шок и опасения за антисемитизъм. По този случай бяха арестувани двама молдовци и беше идентифициран предполагаемият им поръчител - проруски молдовски бизнесмен.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Холокост, Париж

Още по темата