Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американските регулатори затвориха банката Ес Ви Би

Намерението на Moody's да намали рейтинга й отключва серия от грешни ходове

11 Март 2023Обновена
БГНЕС/ЕПА

Федералната корпорация за застраховане на депозитите - ФКЗД (Federal Deposit Insurance Corporation) на САЩ пое активите на "Силикон вали банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank, SVB), информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това е най-големият банков фалит от краха на "Вашингтон мючуъл" (Washington Mutual) в разгара на финансовата криза от 2008 г., твърди агенцията. 

ФКЗД нареди Ес Ви Би да бъде затворена и пое всички депозити в банката. Ес Ви Би имаше активи за 209 млрд. д. и 175,4 млрд. д. депозити към момента на фалита, посочва комисията в изявление. Засега не е известно колко от депозитите са над застрахования лимит от 250 000 долара.  

Ес Ви Би имаше големи инвестиции в технологичния сектор и има малка вероятност кризата да се разпространи в банковия сектор като цяло, предвид че големите банки имат достатъчно капитал, за да избегнат подобна ситуация, отбелязва АП. 

Телефонно обаждане, че рейтинговата агенция Moody's може да намали кредитния рейтинг на калифорнийската Silicon Valley Bank, е поставило началото на грандиозния колапс на 16-ата по големина банка в Съединените щати, предаде Ройтерс, съобщи БНР. 

Обаждането на Moody's е дошло след като стойността на облигациите, в които SVB е инвестирала сериозна част от портфейла си, е спаднала заради по-високите лихви.

Притеснен, че понижението може да подкопае доверието на инвеститорите и клиентите във финансовото състояние на институцията, екипът на банката, фокусирана основно към финансиране на стартиращи компании, започва работа по план за повишаване на стойността на притежанията. Продават се нискодоходни облигации за над 20 милиарда долара и постъпленията се инвестират в други активи, които трябва да носят по-висока възвръщаемост, пише Ройтерс, като се позовава на двама души, запознати с процеса.

Транзакцията обаче генерира загуба и последва сериозно обезценяване на акциите и в крайна сметка – намеса на регулаторите, когато банката вече практически е във фалит.

Междувременно стана ясно, че подразделението на SVB във Великобритания също ще бъде обявено в несъстоятелност.

На Острова депозитите са застраховани до размер от 85 хил. паунда (което е равносилно на 102 хил. долара) или 170 хил. паунда за съвместни сметки, напомнят от Bank of England и подчертават, че банката има ограничено присъствие в Обединеното кралство и няма да причини стрес във финансовата система.

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън изрази увереността си в банковите регулатори след фалита на Silicon Valley Bank (SVB). Йелън се срещна с представители на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата за валутен контрол, за да обсъдят положението с SVB, според изявление на Министерството на финансите. 

"Министър Йелън изразява пълното си доверие в банковите регулатори да предприемат подходящи мерки в отговор и отбеляза, че банковата система остава устойчива, като регулаторите разполагат с ефективни инструменти за справяне с този тип събития“, се посочва в изявлението на американското финансово министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Междувременно Йелън заяви пред законодателите в Капитолия, че финансово министерство е запознато с последните развития и наблюдава ситуацията, като отбеляза, че е "въпрос на безпокойство", когато банките търпят загуби, визирайки рязкото поевтиняване на акциите от банковия сектор, съобщава CNBC.

Белият дом заяви, че има доверие и разчита на финансовите институции на САЩ в отговор на запитване за фалита на "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank, SVB). Сесилия Раус, която председателства Съвета на икономическите съветници, изрази увереност в регулаторните органи, в отговор на запитване за институцията, която беше затворена днес от калифорнийски банков регулатор. Раус заяви, че банковата система на САЩ е фундаментално по-силна, отколкото по време на финансовата криза през 2008 година.

Ключови думи:

Silicon Valley Bank, SVB, фалит