Медия без
политическа реклама

Първи туроператор фалира у нас след ковид-пандемията

Министерството на туризма е сезирало КЗП и АДФИ за действията на "Дрийм Холидейс БГ"

31 Авг. 2022Обновена

Един от средно големите туроператори у нас - "Дрийм Холидейс БГ", обяви несъстоятелност. Това е първи официален фалит след ковид-кризата, посочиха от туристическия бранш. Десетки туристически фирми обаче са замразили дейността си през последните две години.

Още на 21 юли в Министерството на туризма управителят на дружеството е подал уведомление за прекратяване на дейността, а от Търговския регистър е видно, че молба за откриване на производство по несъстоятелност е входирана до Софийски градски съд на 5 август 2022 г. и е с дата на обявяване 8 август, поради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.

Все още не е ясно какви средства дължи туроператорът на свои клиенти и на туристически агенти-партньори. Въпреки поставените от "Сега" въпроси към Министерството на туризма, оттам все още не дават отговор какви действия са предприели за защита на потребителите.

ВЪПРЕКИ ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ

"Дрийм Холидейс" е сред туроператорите получили солидна безвъзмедна помощ за възстановяване на дължимите суми към клиенти с провалени заради ковид-ограниченията екскурзии и почивки, както и за покриване на текущи разходи по време на пандемията за периода от април 2020 г. до април 2022 г. Проверка показва, че само за възстановяване на пари за провалени пътувания тя е получили 124 хил. лв., отделно над 129 хил. лв. за оборотен капитал и ликвидност.

Въпреки тази помощ в министерството на туризма са постъпили множество сигнали и жалби от потребители за некоректно отношение - както неизпълнени туристически пакети, така и за невъзстановени заплатени суми по сключени договори, които не са реализирани, съобщи туристическият сайт bgtourism.bg.

Ето защо Министерството на туризма е сезирало Комисия за защита на потребителите – за извършване на проверка по изложените твърдения в жалбите и сигналите и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) – за извършване на контролна проверка по разходването на получената безвъзмездна помощ.

ТЪРСЕТЕ ПАРИТЕ СИ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ

"Всички клиенти могат да си получат парите през застрахователните компании, към които "Дрийм Холидейс БГ" е правила през годините задължителната застраховка "Отговорност на туроператора". Не успяхме да се възстановим от ковид-пандемията и да върнем всички средства на физическите лица и туристически агенти въпреки помощта от държавата. Затова обявихме процедура за несъстоятелност, за да може клиентите да си получат парите“. Това обяви пред сайта ТravelNews Невена Николова, собственик и управител на „Дрийм Холидейс БГ“. Николова обаче не е дала отговор на въпроса колко на брой са засегнатите клиенти и какви суми им дължи компанията.

На интернет страницата на туроператора е публикувано съобщение, че от  20.07.2022 г., „ Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД прекратява турагентска и туроператорска дейност.

"Всички клиенти с неосъществени пътувания по договори за продажба на туристически пакети могат да предявят щета към застрахователните компании за възстановяване на заплатените суми с 5 /пет/ годишна давност по застраховка професионална отговорност на туроператора, както следва:

- за договoри сключени през 2019 г. към застрахователно дружество "Армеец“,

- за договoри сключени през 2020 г. към ЗАД „Алианц България“,

- за договoри сключени през 2021 г. към „Лев Инс“.

- за договори сключени през 2022 г. към „Евроинс“.

От "Дрийм Холидейс" са посочили пред медии, че от април 2022 г. са престанали да сключват договори с клиенти.

РЕАКЦИЯ

„Не виждам основание за фалит, защото всички работим в момента“, коментира пред ТravelNews Павлина Илиева, председател на сдружение "Бъдеще за туризъм", в което членува "Дрийм Холидейс". Според Илиева все още има фирми, които дължат пари на клиенти и продължават да връщат чрез дейността си или чрез кредити. Тя напомни, че собствениците на туроператорите са съдлъжници като физически лица към държавата във връзка с получените помощи. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дрийм Холидейс, фалит