Медия без
политическа реклама

"Гугъл Русия" подаде молба за банкрут

18 Май 2022
Wikimedia.org

Руското дъщерно дружество на Google на компанията-майка Alphabet Inc е подало молба за несъстоятелност, според съобщение, публикувано в сряда официалния руски регистър "Федресурс". Дъщерното дружество е "подало известие за намерението да обяви несъстоятелност", се казва в информацията, предаде Ройтерс.

"От 22 март 2022 г. дружеството предвижда собствен фалит и невъзможност да изпълни паричните си задължения, исковете да изплати обезщетения и (или) възнагражденията на служителите, работещи или работили преди това по трудов договор, и (или) задължението да направи задължителни плащания в определения срок“, се казва още в информацията, публикувана във "Федресурс".

Google не отговори веднага на искане за коментар. Дейвид Снедън, когото документът посочи като генерален директор на дъщерното дружество, също не може да бъде намерен за коментар, посочва Ройтерс.

Междувременно руските власти блокираха банковата сметка на Google в Русия, което направи невъзможно функционирането на руския й офис, каза говорител на Google в сряда, след като руската дъщерна компания на Google обяви намерението си да подаде молба за банкрут. "Гугъл Русия" публикува известие за намерението си да подаде молба за банкрут", каза говорителят на компанията.

Във вторник Русия заяви, че не планира да блокира YouTube на Alphabet, въпреки многократните заплахи и глоби, признавайки, че подобен ход вероятно ще пострада руските потребители и следователно трябва да се избягва. Главният изпълнителен директор на "Ростелеком" Михаил Осеевски заяви в сряда, че Google работи нормално в страната, включително всички нейни сървъри.

Не е ясно дали глобите, наложени срещу Google, които включват глоба от 7,2 млрд. рубли (113 млн. долара) през декември за това, което Москва каза, че е многократно незаличаване на съдържание, което Русия счита за незаконно, са виновни за обявяването на несъстоятелност.

Приходите на дъщерното дружество за 2021 г. бяха 134,3 милиарда рубли, показва базата данни Spark.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Googleq Русия, фалит, глоба

Още по темата