Медия без
политическа реклама

Съд отмени глобата от 5,1 млн. лв. на НАП за теча на данни

Магистратите прекратяват цялото производство, защото била изтекла давността за наказване

26 Февр. 2024
Илияна Кирилова

Съд отмени окончателно глобата от 5,1 млн. лв., която бе наложена на НАП заради огромния теч на лични данни през 2019 г. Така приходната агенция се отърва от всякакви санкции за най-големия пробив на информационна система.

Решението е на Административен съд - София-град. С него се отменя решение на Софийски районен съд (СРС) и наказателно постановление, издадено от председателя на Комисия за защита на личните данни. Съдът прекратява и административнонаказателното производство. Съдът постановява, че е изтекла абсолютна погасителна давност, която в случая е четири години и половина. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

На 15 юли 2019 г. се разбра, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. После те бяха освободени, а и до момента наказателното дело не е приключило.

Софийският градски съд прекрати делото за изтеклите лични данни от Националната агенция за приходите (НАП) и го върна на прокуратурата. Това стана известно на днешното заседание по делото, разказва БТА. Определението на съда подлежи на протест пред горната инстанция.

 

Още по темата