Медия без
политическа реклама

Съдът отново прекрати делото "НАПлийкс" и го върна на прокуратурата

07 Ноем. 2023
Кристиян Бойков
Фейсбук
Кристиян Бойков

Софийският градски съд прекрати делото за изтеклите лични данни от Националната агенция за приходите (НАП) и го върна на прокуратурата. Това стана известно на днешното заседание по делото, разказва БТА. Определението на съда подлежи на протест пред горната инстанция.

Подсъдими по случая са Кристиян Бойков и собственикът на “ТАД Груп” Иван Тодоров, те са обвинени за престъпление срещу Републиката с цел всяване на смут и страх в населението. 

Комисията за защита на личните данни спечели делото на първа инстанция срещу Националната агенция за приходите, която обжалва наложената ѝ глоба от 5,1 млн. лева заради безпрецедентния теч на информация след хакерската атака през 2019 г.

Делото започна в Специализираната прокуратура. Разследването продължи четири години преди държавното обвинение да го внесе в съда. Един път разследването вече бе връщано на прокуратурата за отстраняване на нарушения.

Сега съдебният състав отново определи, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са довели до ограничаване права на подсъдимите и в частност да разберат в какво престъпление се обвинени. Съдът отбеляза, че в обстоятелствената част на обвинителния акт трябва да има цитирани факти относно датата, мястото и начина на извършване на престъплението, подредени в хронологичен порядък, което в случая не е направено. Също така посочи, че част от указанията дадени на прокуратурата при предходното връщане на делото продължават да не са изпълнени.

Съдът за пореден път отказа да освободи шефа на “Тад груп”, който заедно с още двама души от фирмата е обвинен за хакерската атака на НАП.

Асен Асенов, адвокат на Кристиян Бойков, заяви пред медиите, че клиентът му е невинен и той ще се бори да получи справедлив и безпристрастен процес, на който да стане ясно, че Бойков „нито е хаквал НАП, нито е разпространявал някакви данни“. Според него прокуратурата ще протестира връщането на делото пред апелативния съд. 

Повече от година не стигна на спецпрокуратурата да приключи гръмкото разследване за кибертероризъм, заплашвал националната сигурност, в което беше "разкрит" и сценарий за дестабилизиране на държавата чрез хакването на пръскачките на парламента. Става дума за т. нар.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата