facebook
twitter

Култура

Ретроспектива на Ташко Попов "овеществява абсурда"

Изложбата показва творбите, създадени от художника през последните години от живота му
142
Стилът на Ташко Попов е неизменно разпознаваем.

Галерия "Райко Алексиев", СБХ

От 14 до 29 ноември

 

Творчеството на ямболския майстор на четката Ташко Попов (1948-2017), създадено през последните години на живота му, представя столичната галерия на Съюза на българските художници "Райко Алексиев" от 14 ноември. Колекцията включва както сложни като композиции платна, върху които художникът се концентрира в края на дните си, така и произведения, представляващи симбиоза между плакатното мислене и класическата живописна визия. Особен интерес представлява неговата малка пластика, представяща формулирания от самия автор визуален проблем - "овеществен абсурд".

Чрез ретроспективата Попов отново присъства по своя характерен и разпознаваем начин. Налице са символите знаци, които той използва в своите творби – стълба, колело, молив, око, стол и др., представляващи личната му митология. Те създават усещането за динамика на композицията, макар и поднесени като знаци, свързани с прогреса, движението, растежа. Често окото се възприема като врата към вътрешния духовен свят – може да се тълкува като връзка между видимото и света на идеите. В композициите на художника се откриват и зооморфни елементи – кучета, котки, птици. Част от откроените човешки фигури имат и автопортретен характер.

Ташко Попов е роден в Ямбол. Завършва Националната художествена академия през 1985 г., специалност „Плакат”, при проф. Александър Поплилов. Автор е на множество графични знаци, авторски шрифтове, плакати, пощенски марки, пластики. В последните години от творчеството си работи предимно живопис и оставя впечатляващо и уникално наследство.
Основател е на първата по рода си в България специалност „Рекламна графика” през 1990 г. в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Впоследствие методиката започва да се прилага в много от художествените училища в страната. По време на дългогодишния си стаж като преподавател по рекламна графика Попов е възпитал стотици бъдещи автори.

Изложбата на отишлия си през 2017 г. на 69-годишна възраст Ташко Попов ще може да се види до 29 ноември.

Все още няма коментари

Още

Милко Божков докара малко Тоскана в галерия "Астри"

28.05.2020

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

325
И Външно министерство е възмутено от руската изложба

27.05.2020

Обновена

2949 69
Радев парира провокациите: Русия получи писменост от България

24.05.2020

Обновена

23347 341

Влез или се регистрирай за да коментираш

×